Halsema betuigt spijt voor druk Damprotest: ‘Dit is een les voor de toekomst’

Burgemeester Femke Halsema is door het stof gegaan vanwege haar handelwijze rond de druk bezochte demonstratie op de Dam op Tweede Pinksterdag. ‘Ik ben hiervoor ten volle verantwoordelijk en ik betreur dat dit heeft kunnen gebeuren.’

Michiel Couzy en Ruben Koops

“Het spijt mij,” zei Halsema woensdagmiddag tijdens een spoeddebat over het gebrek aan daadkracht bij de gemeente en de politie om de deelnemers aan de demonstratie op de Dam zich te laten verspreiden. “We hadden meer moeten doen om mensen op andere gedachten te brengen.”

Ook haar opmerking per Whatsapp richting minister Ferd Grapperhaus (Justitie), toen de kritiek aanzwol en Halsema vreesde dat ‘een gouden kans voor rechts Nederland’ zou ontstaan, slikte zij weer in. “Het was een verhit gesprek. Ik wil het best terugnemen, zo ingewikkeld is dat niet,” zei Halsema in antwoord op vragen van Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga.

Achter haar beslissing

Deze spijtbetuigingen kwamen bovenop de volle verantwoordelijkheid die Halsema nam voor de gebeurtenissen vorige week. Overigens staat Halsema nog steeds achter haar beslissing om de demonstratie niet voortijdig te beëindigen, toen bleek dat er vele duizenden mensen meer naar de Dam kwamen dan eerder gedacht. “Ik kwam tot de conclusie dat de veiligste en effectiefste manier om een einde te maken aan een risicovolle situatie voor de volksgezondheid was om de demonstratie te laten afronden. Dat beschouw ik nog steeds als een goede beslissing.”

Volgens Halsema waren de politie en de gemeente verrast door de heftige emoties die leven vanwege de dood van George Floyd. “De demonstratie is overgeslagen van traditionele activisten, op grote groepen zelfbewuste jongeren, via Snapchat en Instagram, en daartoe heeft de politie slechte toegang.”

Dit soort opmerkingen leverden Halsema felle reacties op van met name de rechtse oppositiepartijen zoals FvD en CDA. Zij vinden dat Halsema de schuld afschuift op de politie. De VVD houdt vast aan de aangekondigde motie van wantrouwen.

Burgemeester Femke Halsema. Beeld Maarten Brante
Burgemeester Femke Halsema.Beeld Maarten Brante
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden