Nieuws

Halsema bespreekt veiligheid studentenflat met politie en OM

Burgemeester Halsema roept vrijdagmiddag de politie en het Openbaar Ministerie bijeen om de veiligheidssituatie van de studentenflat van Duwo aan de Krelis Louwenstraat te bespreken.

Ruben Koops
Bewoners van de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West halen hun spullen op.  Beeld Ramon van Flymen/ANP
Bewoners van de studentenflat aan de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West halen hun spullen op.Beeld Ramon van Flymen/ANP

Een ingelaste vergadering van de driehoek maakt duidelijk dat de lokale overheid in z’n maag zit met de brand die vrijdagochtend vroeg woedde in de flat in West. Er wordt vermoed dat er onder meer regenboogvlaggen zijn aangestoken.

Eerder deze maand waren er ook al lhbtq-gerelateerde incidenten in het elf verdiepingen tellende gebouw met 245 studentenwoningen. Zolang onduidelijk blijft wie verantwoordelijk is voor de herhaaldelijke pogingen tot brandstichting, zijn maatregelen nodig om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

“We leven zeer mee met de mensen die gewond zijn geraakt bij de brand. En ook met al die bewoners die hals over kop hun woning hebben moeten verlaten. Dat moet zeer beangstigend zijn geweest”, zegt burgemeester Halsema. Volgens de burgemeester is er extra recherche ingezet om ‘zorgvuldig en uitgebreid de oorzaak en het mogelijk motief van de brand te achterhalen’.

“Mocht er sprake zijn van een lhbtq-gerelateerd motief, dan nemen we dit zeer serieus en zullen we hierop daadkrachtig en gericht acteren.”

Wethouder Rutger Groot Wassink (Diversiteit) noemt de brandstichting in een reactie afgrijselijk. “Als het klopt dat deze brand is aangestoken vanwege die vlaggen is dat een hele ernstige zaak. De burgemeester is nu aan het werk om te kijken of er maatregelen genomen moeten worden zodat de mensen veilig zijn en de vlaggen kunnen blijven hangen. Dit kunnen we in Amsterdam nooit laten gebeuren.”

Opvang op stadsdeelkantoor

Burgemeester Halsema heeft vrijdagmiddag een bezoek gebracht aan de studenten die de flat bewonen. Volgens een zegsvrouw zijn tien appartementen tijdelijk onbewoonbaar. Momenteel worden de meeste bewoners van de flat nog opgevangen op het stadsdeelkantoor aan het Bos en Lommerplein.

Welke maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid te garanderen is nog niet duidelijk. Meerdere opties liggen op tafel, zoals een tijdelijke evacuatie van het gebouw of het stationeren van brandwachten.

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki, die de bewoners en hun huisdieren de hele dag over de vloer heeft in het stadsdeelkantoor, is geschokt en wil zo snel mogelijk duidelijkheid over het motief achter de brandstichting. “Als stadsdeelvoorzitter wil ik weten waar deze haat vandaan komt, en hoe we ervoor kunnen zorgen dat bewoners met verschillende denkbeelden respectvol met elkaar samenleven. We zijn daar al mee bezig met Queer Club West, een roze netwerk dat plannen maakt om onze lhbtq’ers in West zichtbaarder te maken, en de tolerantie te vergroten.” Ulichki laat de komende tijd de regenboogvlag wapperen vanaf het stadsdeelkantoor, als een statement tegen de pogingen tot brandstichting, en roept alle inwoners van West op om hetzelfde te doen. “Opdat dit stopt!”

Ernst incidenten

Ook Groot Wassink wil meer duidelijkheid over de intimidatie van de roze gemeenschap, die de laatste maanden regelmatig de kop opsteekt in Amsterdam. Als voorbeelden noemt hij het lastigvallen van lhbtq-stellen die op straat hand in hand lopen, of recentelijk het weren van dragqueens door taxichauffeurs. “De cijfers laten vooralsnog geen toename van geweld tegen lhbtq’ers zien, maar ik heb wel het gevoel dat de ernst van de incidenten toeneemt en dat wil ik onderzoeken.”

Precies om die reden is volgens Groot Wassink onlangs ook een veiligheidsalliantie opgericht, met roze emancipatieorganisaties, de politie en het discriminatiemeldpunt (Mdra).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden