Nieuws

Halsema bemiddelt in kwestie intocht Sint voor ‘best mogelijk alternatief’

Burgemeester Femke Halsema gaat bemiddelen om de intocht van Sinterklaas dit jaar goed te laten verlopen. De kans is groot dat de intocht in de Johan Cruijff Arena wordt georganiseerd.

David Hielkema
De aankomst van Sinterklaas bij het Scheepvaartmuseum in 2020. Ook toen was er geen intocht mogelijk. Beeld ANP
De aankomst van Sinterklaas bij het Scheepvaartmuseum in 2020. Ook toen was er geen intocht mogelijk.Beeld ANP

Het is onrustig bij stichting Sint in Amsterdam, de organisatie die elk jaar de sinterklaasintocht regelt. Het idee om de goedheiligman dit jaar te ontvangen in de Johan Cruijff Arena heeft geleid tot een uittocht van vrijwilligers.

Burgemeester Femke Halsema zei woensdag tijdens de raadsvergadering de onrust ‘hartstikke verdrietig’ te vinden. Ze zal daarom deze week nog als bemiddelaar optreden. Hiermee hoopt ze de onrust bij de organisatie te verminderen en vrijwilligers weer te enthousiasmeren om de intocht te organiseren.

Normaal begint de sinterklaasintocht met een boottocht over de Amstel naar het Scheepvaartmuseum, waarna een rijtour door de stad wordt gemaakt met 200.000 tot 400.000 bezoekers. Wegens de vele onduidelijkheden rond het coronavirus bleek de klassieke intocht dit jaar niet mogelijk. De beslissing daarover moest deze zomer al worden genoemd en toen was er nog te veel onzekerheid.

Alternatieven

De Johan Cruijff Arena is een van de alternatieven omdat hier bijvoorbeeld wél gecontroleerd kan worden op coronatoegangsbewijzen. Sinterklaas en zijn entourage kunnen zo op een veilige manier door 55.000 kinderen en ouders welkom worden geheten. Halsema: “Het is niet de intocht waar we aan gehecht zijn, maar wel een mogelijkheid om tot een zo goed mogelijk alternatief te komen.”

Halsema benadrukt dat de definitieve beslissing over de intocht bij de stichting ligt. De gemeente wil financieel bijspringen, mochten er extra kosten komen bij een alternatieve intocht. Dat is bovenop de 180.000 euro subsidie die de stichting van de gemeente ontvangt.

Vorig jaar was er geen intocht voor publiek. Halsema sprak de hoop uit dat het volgende jaar weer kan gaan zoals de stichting het al jaren organiseert, maar dit jaar komt daarvoor dus te vroeg. Halsema: “We willen dat het feestelijk is en onze Amsterdamse kinderen een vrolijke dag hebben.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden