Halsema: barricades in P.C. Hooftstraat tegen relschoppers moeten weg

De zeecontainers en betonblokken waarmee de etalages van de chique winkels in de P.C. Hooftstraat beschermd worden tegen relschoppers, moeten daar weg, zegt burgemeester Halsema.

In de P.C. Hooftstraat hebben winkeliers hun zaak gebarricadeerd uit angst voor plunderingen.  Beeld ANP
In de P.C. Hooftstraat hebben winkeliers hun zaak gebarricadeerd uit angst voor plunderingen.Beeld ANP

“Dat her en der een winkel wordt dichtgetimmerd is niet te voorkomen, maar dat is wat anders dan zeecontainers of enorme barricades van betonblokken op de stoep zetten.” Dat zei burgemeester Femke Halsema donderdagmiddag tijdens een debat met de gemeenteraad.

Ondanks de onrust vanwege de invoering van een avondklok functioneert het gezag en is de politie overal bijtijds aanwezig volgens Halsema. “In Oost hebben de onlusten drie kwartier geduurd, in Nieuw-West een half uur. Gelukkig zijn vernielingen zoals in Rotterdam beperkt gebleven.”

Plunderingen

Vanwege de plunderingen van winkels in andere steden heeft Halsema begrip voor ondernemers die maatregelen nemen om hun winkels te beschermen, maar het moet niet te ver gaan. “Het gezag is aanwezig op straat, de politie zal optreden. Het dichttimmeren zorgt ervoor dat straten er onveilig uit gaan zien.”

Helemaal van een andere orde zijn de betonblokken of zeecontainers, die voor sommige gevels in de P.C. Hooftstraat zijn geplaatst. “Ik zeg het maar provocerend, daar kan iemand die slecht ter been is niet meer van de stoep gebruikmaken. We hebben daarom dringend aan de ondernemers gevraagd: haal dat weg.”

Schild

Halsema zei ook dat de demonstranten die op zondagmiddagen naar het Museumplein komen, de gewelddadige reactie van de politie zelf in de hand hebben. De politie roept volgens haar steevast op om het plein te verlaten, omdat demonstreren met grote groepen mensen daar niet is toegestaan.

“Er is een verschil tussen relschoppers en mensen met vreedzame intenties,” zegt Halsema. “Maar voor hen geldt ook dat ze weten dat zij daar niet mogen zijn. Die mensen worden als schild gebruikt door de relschoppers. Als je blijft zitten op het plein draag je medeverantwoordelijkheid voor het uit de hand lopen.”

De onrust die de laatste dagen ontstond rond 21.00 uur, bij het ingaan van de avondklok, is volgens Halsema het grootst ‘in de wijken waar het leven moeilijk is’. De burgemeester riep de raad op om na te denken over extra buurthuizen. “We moeten energie steken in de plekken die het kwetsbaarst zijn. De buurthuizen zijn weg, veel jongeren kunnen niet anders dan buiten zijn. Dat moet veranderen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden