PlusInterview

Halsema: ‘Amsterdammer is nu te laks tegen corona’

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het aantal coronabesmettingen stijgt snel. Burgemeester Femke Halsema maakt zich grote zorgen. ‘Ik doe een dringende oproep: houd afstand en houd je aan de regels.’

Ruben Koops

Het aantal besmettingen in de regio Amsterdam is ruimschoots verdubbeld en dat baart burgemeester Femke Halsema grote zorgen. Op de vier testlocaties in de stad is het aantal positief geteste personen in een week toegenomen van 2 naar 5 procent.

De GGD ziet steeds meer clusters (drie besmettingen of meer vanuit één bron) opduiken – voornamelijk in de horeca, onder studenten en onder Amsterdammers met een migratieachtergrond uit Nieuw-West. Bron van de besmettingen zijn het Offerfeest, bruiloften en andere familiebijeenkomsten.

Stripclub La Vie en Proost is de vierde horecazaak die vrijwillig twee weken de deuren sluit na tien bevestigde besmettingen onder gasten en medewerkers.

Hele samenleving nodig

Burgemeester Halsema baalt dat de stad, na een periode van goede discipline, nu de teugels weer laat vieren, zegt ze tegen Het Parool. “Dit is geen virus dat je met alleen overheidsmacht kunt bestrijden, je hebt hier de hele samenleving voor nodig. Maar de Amsterdamse bevolking is op dit moment veel te laks. Dat is heel heftig en zorgelijk. ”

Inwoners zouden uit liefde voor de stad hun verantwoordelijkheid moeten nemen, omdat een nieuwe lockdown grote sociale en economische gevolgen heeft voor zwakkeren en ondernemers in de stad. “Ik doe een dringende oproep: houd afstand en houd je aan de regels. Niet alleen om jouw gezondheid en die van je dierbaren, maar ook vanwege de stabiliteit van de stad. Doe je best omdat je van Amsterdam houdt.”

Volgens Halsema is de mondkapjesplicht die vandaag inging op diverse plekken, hard nodig. Het heeft een gedragseffect, zegt ze, waardoor mensen in het straatbeeld geconfronteerd worden met de pandemie.

Ook moet de mondkapjesplicht een ontmoedigend effect hebben op de bezoekersstroom die weer op gang is gekomen naar de binnenstad. “Amsterdam is een van de weinige Europese hoofdsteden waar de plicht nog niet gold en we vermoeden dat dit van invloed is geweest op de keuze van mensen om hiernaartoe op vakantie te gaan.”

Last onder bestuursdwang

De mondkapjesplicht is een experiment van drie weken dat daarna mogelijk naar meer locaties wordt uitgebreid. De plicht geldt niet ín de horeca, omdat eten en drinken met een mondkapje in een zaak praktisch onmogelijk is. “Ook in cafés geldt: ga aan een tafel zitten en houd afstand. Ik leg deze week diverse lasten onder bestuursdwang op omdat er niet goed wordt geluisterd, dat moet beter.” Dat betekent dat horecaondernemers de facto een laatste waarschuwing krijgen.

Halsema heeft kennisgenomen van de kritiek op de mondkapjesplicht van juristen zoals hoogleraar Wim Voermans, die wijzen op de strijdigheid met artikel 10 van de Grondwet, het recht op de persoonlijke levenssfeer. “Wij zien die strijdigheid natuurlijk ook, die vind ik ook zorgelijk. Maar dat is de afgelopen maanden al vaker gebeurd, bijvoorbeeld toen religieuze samenkomsten beperkt werden, of het houden van anderhalve meter afstand verplicht werd.”

Volgens Halsema zien juristen van de gemeente wel een juridische basis voor de mondkapjesmaatregel, en is er bovendien instemming van het kabinet voor het experiment. “Het is een keuze tussen twee kwaden. Ik zie het risico, ook bij de rechter, maar dat durf ik te nemen.”

Geen mondkapje, dan risico op 95 euro boete

De boete voor het overtreden van de mondkapjesplicht die woensdag is ingegaan in Amsterdam en in Rotterdam, is 95 euro. Dat hebben de Veiligheidsregio’s bekendgemaakt. De verplichting geldt woensdag in Amsterdam sinds 09.00 uur op de Wallen, in de Kalverstraat, op de Nieuwendijk, op de Albert Cuypmarkt en de markt van Plein ’40-’45. Er zijn borden geplaatst die het publiek op de maatregel wijzen.

Wie geen mondkapje draagt, incasseert nu waarschijnlijk nog geen boete, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland. “We gaan mensen eerst aanspreken en doen er alles aan om ze vrijwillig het mondkapje op te laten zetten in de aangewezen gebieden. Het uitdelen van boetes is geen doel op zich.”

Ook Rotterdam, waar de verplichting van kracht is in delen van het centrum, twee winkelcentra en op drie markten, zegt coulant te zijn met boetes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden