Nieuws

Haga Lyceum veroordeeld tot ontslagvergoeding van 100.000 euro voor ex-directeur

Het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum moet 100.000 euro ontslagvergoeding betalen aan oprichter en ex-directeur Soner Atasoy. Volgens het hof in Amsterdam was zijn ontslag op staande voet in juni 2020 onrechtmatig.

Bas Soetenhorst
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat betekent een nieuwe klap voor de islamitische school, die sinds de opening in 2017 herhaaldelijk in opspraak kwam. Eerder had de rechtbank al bepaald dat het ontslag op staande voet onrechtmatig was, maar dat de arbeidsverhoudingen te verstoord waren om hem weer aan het werk te laten gaan op de school.

In het voorjaar van 2020 liepen de spanningen op binnen de islamitische school na klachten van docenten, medewerkers en leden van de medezeggenschapsraad. Bestuursvoorzitter Mohamed Laamimach ontsloeg Atasoy op staande voet, omdat hij camerabeelden en persoonsgegevens van Laamimach bij de school via sociale media zou hebben verspreid. Ook werd Atasoy verweten niet meteen na zijn schorsing bankpasjes en andere spullen te hebben ingeleverd, waardoor de school betalingsproblemen zou hebben gekregen.

Bestuurlijke chaos

Het hof verwerpt die beschuldigingen en acht niet bewezen dat Atasoy de beelden en informatie over Laamimach heeft doorgesluisd. Hetzelfde geldt voor de bewering dat ouders en andere betrokkenen op de school zich onveilig zouden hebben gevoeld. Dat de ontslagen directeur niet meteen bankpasjes en andere gegevens overdroeg, vindt het hof begrijpelijk, gezien de bestuurlijke chaos waar op dat moment sprake van was.

Het gerechtshof stelt dat er geen bewijs is voor de bewering van het bestuur dat Atasoy toegang tot bankrekeningen van de school zou hebben gesaboteerd. Dat is er evenmin voor het verwijt dat Atasoy enkele dagen voor zijn ontslag 100.000 euro had overgemaakt naar een andere rekening van het bestuur, waar hij als enige toegang toe zou hebben gehad. In hoger beroep heeft het bestuur het verweer van Atasoy onweersproken gelaten, dat het geld naar een andere spaarrekening van de school was overgemaakt. ‘Van misbruik van de situatie (...) is dus niet gebleken,’ aldus het vonnis.

‘Publieke beschadiging’

Net als de rechtbank acht het hof de verhoudingen tussen het bestuur en Atasoy te zeer verstoord om hem te laten terugkeren op de school. Door de beschuldigingen heeft Atasoy ‘publieke beschadiging’ opgelopen, waarvan hij hinder zal ondervinden bij het vinden van een nieuwe vergelijkbare functie, aldus het hof. Atasoy eiste aanvankelijk bijna 5 ton schadevergoeding, maar neemt met minder genoegen omdat hij de school staande wil houden. Het hof acht 100.000 euro een billijke vergoeding.

Atasoy probeert in een andere gerechtelijke procedure alsnog zijn rentree als directeur af te dwingen. Die zaak dient volgende maand bij de rechtbank in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden