Haga Lyceum schorst docent na tonen filmpje radicale internetprediker

Op heterdaad betrapt. Een heimelijk gemaakte opname waarop een klas van het Cornelius Haga Lyceum een lezing van een geharnaste prediker bekijkt, brengt de school in verlegenheid.

Cornelius Haga Lyceum Beeld ANP
Cornelius Haga LyceumBeeld ANP

“Je kan de boom in,” was de enige reactie van de directeur van het Cornelius Haga Lyceum toen Het Parool hem vrijdagmiddag vroeg om commentaar op een filmpje. Daarop is te zien dat in een klaslokaal van het Haga Lyceum gekeken wordt naar een lezing van de radicale internetprediker Fouad el Bouch, alias Abou Hafs.

Het lijkt erop dat Hagadirecteur Soner Atasoy na dit gesprekje - toen hij kon vermoeden dat Het Parool erover zou gaan publiceren - actie ondernam. Even later prijkte op de website van zijn school het bericht dat Atasoy een docent heeft geschorst wegens het vertonen van een lezing van Abou Hafs over pesten.

Het filmpje was onschuldig, maar de zaak is uiterst pijnlijk voor het Haga. Abou Hafs is een van de salafistische voormannen die worden genoemd in het AIVD-ambtsbericht van begin dit jaar, waarin wordt gewaarschuwd voor radicale contacten van de school en salafistische invloeden.

Atasoy heeft steeds gezegd dat leerlingen op geen enkele manier in aanraking zijn geweest met de salafistische ‘aanjagers’ waar de AIVD van spreekt. Hij en de advocaat van de school, Wouter Pors, benadrukten dat nog eens afgelopen donderdag in de rechtszaal. Daar diende een kort geding waarmee de school publicatie van een grotendeels reeds uitgelekt rapport van de Onderwijsinspectie probeert te voorkomen.

Achterhaald

In dat rapport toont de Inspectie zich bezorgd over de contacten met salafistische voormannen, onder wie Abou Hafs. Het risico bestaat dat leerlingen in aanraking komen met extremistisch gedachtegoed, aldus het rapport, al heeft de inspectie niet kunnen vaststellen dat er contacten zijn geweest met scholieren. Op dat punt lijkt het van eind mei daterende rapport nu al achterhaald.

De lezing van Abou Hafs werd op 3 juni vertoond in de klas. Volgens degene die een korte, heimelijke opname van de les eerder deze week aan deze krant stuurde, ging het om een tweede klas die de beelden zou hebben bekeken tijdens Franse les.

De vier seconden durende opname was volgens ingewijden ook al enkele dagen in bezit van de Onderwijsinspectie. Een woordvoerder van de inspectie wilde dat vrijdag bevestigen noch ontkennen. “We kunnen niet inhoudelijk ingaan op lopend toezicht.”

Volgens Atasoy kreeg hijzelf op 12 juni de opname in handen - drie dagen voordat hij in een interview verzekerde dat de leerlingen niet in contact zijn geweest met Abou Hafs - en is de betrokken docent op 13 juni geschorst.

“Het punt is dat het in principe om een onschuldig filmpje gaat, dat is opgenomen in het kader van de zelfdoding van een jongen in Hilversum die gepest werd,” aldus Atasoy tegen het ANP. “Maar we willen gewoon niet geassocieerd worden met El Bouch. Hij is hier geen docent en past niet in het curriculum.”

Angst

Een ouder die anoniem wil blijven zegt dat er angst heerst op de school. “Er zijn ouders die hun kinderen naar een andere school willen sturen, maar niet durven uit angst dat ze een extra negatief aangezet advies voor hun vervolgopleiding meekrijgen.”

Voor komend schooljaar hebben zich volgens Atasoy meer dan 170 nieuwe leerlingen aangemeld. Daarmee zou het leerlingenaantal verdubbelen. Maar onduidelijk is of en zo ja, hoeveel kinderen tussentijds of aan het einde van dit schooljaar weggaan.

Bij het kort geding van donderdag kwamen enkele complete klassen van het Cornelius Haga Lyceum opdraven. De leerlingen waren daartoe door de schoolleiding verplicht in het kader van ‘burgerschapsonderwijs’.

Op 11 juli bepaalt de rechter of het rapport van de Onderwijsinspectie mag worden gepubliceerd. Volgens het Haga Lyceum bevat het allerlei oordelen die de bevoegdheden van de inspectie te buiten gaan. De toezichthouder heeft geen kritiek op het onderwijs, maar stelt wel dat er van alles mis is met het financiële reilen en zeilen van de school. De schoolleiding zegt daarentegen dat het lyceum kerngezond is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden