Haga-bestuurder Soner Atasoy: deur staat ‘wagenwijd’ open voor gesprek

Directeur-bestuurder Soner Atasoy van het Cornelius Haga Lyceum noemt de uitspraak van de rechtbank een ‘winst voor de rechtsstaat’. Hij zegt dat de deuren nu ‘wagenwijd’ openstaan om het gesprek aan te gaan met de minister en de gemeente.

ANP/Het Parool
null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Atasoy hoorde maandag dat minister Arie Slob (Onderwijs) ten onrechte heeft gezegd dat het bestuur van de islamitische middelbare school het veld moet ruimen.

Volgens de rechtbank was de minister op zich gerechtigd tot een aanwijzing, omdat er enkele uitgaven waren gedaan door de school waarbij sprake was van zelfverrijking en wanbeheer. Maar die waren te beperkt om tot de meest ingrijpende maatregel over te gaan: het afzetten van bestuurder Atasoy. Daarom is de aanwijzing nu door de rechtbank vernietigd.

Meer subsidie nodig

Nu blijkt dat er weinig overblijft van de beschuldigingen is het volgens Atasoy tijd om bij elkaar te komen. “De school heeft recht op doorgang,” zegt de directeur-bestuurder.

Door de verdubbeling van het aantal leerlingen in dit schooljaar is extra huisvesting en meer subsidie nodig. Die zaken waren de afgelopen tijd opgeschort door de zogenoemde aanwijzing van Slob, die daarmee het bestuur weg wilde hebben.

Advocaat Wouter Pors, die het schoolbestuur bijstaat, zei ‘heel opgelucht’ te zijn dat het zogenoemde burgerschapsonderwijs op de school wel in orde is. “Dat dat wordt gegeven binnen de vrijheid van onderwijs en dat ook geen sprake is van personen met omstreden opvattingen.”

Waarschuwing

Pors zei verder dat - in tegenstelling tot het schoolbestuur - de rechtbank wel inzage heeft gehad in alle informatie van de veiligheidsdiensten. Aanleiding voor de ophef was namelijk een waarschuwing van inlichtingendienst AIVD.

Over de kritiek op de financiële gang van zaken op de school vertelde Pors dat van de vier uitgaven waar het over gaat, het belangrijkste deel al is terugbetaald en de rest nog volgt. Atasoy voegde daar nog aan toe dat hier nog wel een verklaring voor is te geven, waar in een later stadium nog verder over zal worden gesproken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden