Hackers roven persoonlijke gegevens studenten Inholland

Hogeschool Inholland is het slachtoffer geworden van een dataroof. Hackers hebben op internetfora de persoonlijke gegevens van 56.000 studenten en medewerkers aangeboden.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Dat bevestigt Hogeschool Inholland na berichtgeving van de Volkskrant. “Het gaat om een illegaal verkregen bestand met 56.000 sets aan persoonsgegevens,” aldus de woordvoerder. Het gaat om studenten en werknemers. “De gegevens van mensen met een specifiek account van onze digitale leeromgeving worden te koop aangeboden.”

Autoriteit Persoonsgegevens is ingeschakeld. Op dit moment wordt onderzocht wat er precies is gebeurd en welke gegevens exact zijn vrijgegeven. Het gaat om onder andere mailadressen, fysieke adressen en versleutelde wachtwoorden.

De studenten en medewerkers zijn inmiddels op de hoogte gesteld. “We hebben hen gevraagd extra alert te zijn op digitale zaken die ze niet vertrouwen. En we hebben iedereen geadviseerd het wachtwoord te veranderen.” Er wordt gewerkt aan een oplossing.

Eén wachtwoord

Maandag maakte de Autoriteit Persoonsgevens bekend dat er sprake is van een explosieve toename van het aantal hacks, gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het aantal meldingen steeg in 2020 met 30 procent ten opzichte van een jaar eerder. De beveiliging is bij allerlei organisaties nog altijd onvoldoende: slechts één wachtwoord is dan voldoende om in te loggen. Dit betrof in 2020 de gegevens van 600.000 tot 2 miljoen personen.

Ook de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam werden afgelopen maand slachtoffer van een cyberaanval. De hackers die de ict-systemen van de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam binnendrongen, hebben mogelijk de hand weten te leggen op de versleutelde wachtwoorden van studenten en medewerkers.

 

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden