Haarlemmermeer bezorgd om komst Amsterdamse arrestanten

De gemeente Haarlemmermeer is bezorgd om de komst van Amsterdamse arrestanten naar het justitieel complex Schiphol volgend jaar.

Ruben Koops
Onno Hoes Beeld anp
Onno HoesBeeld anp

"Wij gaan geen problemen van Amsterdam importeren die ze uit Amsterdam aan het exporteren zijn," zegt burgemeester Onno Hoes van de plattelandsgemeente.

Eerder dit jaar kondigde burgemeester Femke Halsema van Amsterdam aan dat zij een deal heeft gesloten met de Dienst Justitiële Inrichtingen. Het cellencomplex bij Schiphol kampt met leegstand.

Door Amsterdamse arrestanten niet naar een van de drie cellenblokken in de hoofdstad te brengen, maar in een keer naar het DJI-complex bij Schiphol, speelt zij 170 agenten vrij die direct inzetbaar zijn in Amsterdam. Het project zou per 1 januari 2020 van start moeten gaan, maar nu trapt Hoes op de rem.

Vrijgelaten
Hij zegt geen principieel tegenstander te zijn, maar is vooral bezorgd over wat er gebeurt met de arrestanten als zij na hun detentie weer vrijgelaten worden.

"In principe zijn de arrestanten lastige mensen. Ze zijn tenslotte wel opgepakt door de politie. Als ze in Amsterdam weer vrijkomen, keren ze terug naar hun omgeving. Worden ze op Schiphol losgelaten, dan pakken ze de bus naar de luchthaven en zitten ze daar," zegt Hoes woensdag in het Haarlems Dagblad. "Als iemand mag gaan, moet diegene volgens de wet namelijk onmiddellijk worden vrijgelaten.''

Hoes erkent dat het voor de gemeente Amsterdam een voordelige deal is, maar dat door die verplaatsing diensten als de Marechaussee en de GGD extra werk krijgen waar zij niet voor gecompenseerd worden.

MH17
Een ander probleem bestaat er volgens Hoes uit dat het proces tegen de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne ook in het DJI-complex Schiphol wordt gehouden. "Je moet niet willen dat de internationale pers straks voor de deur staat als er arrestanten worden vrijgelaten," aldus Hoes.

Momenteel werken allerlei groepen ambtenaren aan de praktische uitwerking van de overeenkomst die Halsema sloot met DJI. "In formele zin moet er heel veel geregeld worden als het om Amsterdammers gaat die hier opgevangen en begeleid zouden gaan worden. (...) het zou heel goed kunnen betekenen dat het niet al op 1 januari, maar pas in de eerste helft van 2020 gaat plaatsvinden," aldus Hoes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden