GVB zet ook in coronacrisis verduurzaming bussen door

Het GVB start met een aanbesteding voor minimaal 25 elektrische bussen, met een optie tot maximaal 208 bussen. Daarmee is de Vervoerregio Amsterdam akkoord gegaan.

Floor Meijs
null Beeld Carly Wollaert
Beeld Carly Wollaert

De bussen zullen vanaf medio 2023 oude dieselbussen vervangen. Op dit moment heeft het GVB al 31 elektrische bussen in de dienstregeling rijden, op de lijnen 15, 22 en 61. In juli dit jaar stromen er nog 13 elektrische bussen in op buslijn 369, en begin 2022 zullen er nog 31 nieuwe bussen bij komen. Daarna volgen dus minstens 25 extra emissievrije bussen.

Voor een deel van de aanbesteding is subsidie beschikbaar van de Europese Unie. Voor het overige deel maken de Vervoerregio Amsterdam, GVB en Gemeente Amsterdam aanvullende afspraken.

Een woordvoerder van de Vervoerregio laat weten dat de aanbesteding voor minstens 25 en maximaal 208 emissievrije bussen de nodige flexibiliteit biedt. “Vanwege corona bevinden we ons in onzekere tijden.” Het GVB zit in Amsterdam nu op dertig tot veertig procent van de capaciteit van de reizigers, vergeleken met voor de pandemie.

Volledig elektrisch

Vanwege overheidssteun is het nu nog mogelijk voor het GVB om de volledige dienstregeling te blijven rijden. “Maar of we die steun volgend jaar ook krijgen, daar zijn we nog over in gesprek. We wachten die gesprekken af, en daarom beginnen we nu met nog eens 25 bussen, met een optie om dat aantal verder uit te breiden,” aldus de woordvoerder.

Algemeen directeur bij GVB Claudia Zuiderwijk zegt op deze manier op koers te blijven om in 2025 de hele busvloot te hebben vervangen met elektrische bussen. Zuiderwijk: “We vinden het belangrijk om als stadsvervoerder bij te dragen aan schonere lucht in Amsterdam en we verlagen onze eigen CO2-uitstoot.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden