Nieuws

GVB vervoerde door coronacrisis afgelopen jaar helft minder reizigers

Het GVB vervoerde het afgelopen jaar bijna de helft minder reizigers ten opzichte van het jaar ervoor. Dat staat in het woensdag gepubliceerde jaarverslag. De oorzaak laat zich raden: de coronapandemie, en de gevolgen daarvan.

Daan van Acht
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

In 2019 vervoerden de metro’s, trams, bussen en veren van het GVB gemiddeld 938.000 reizigers. In 2020 liep dat aantal terug naar gemiddeld 491.000 reizigers, een afname van 48 procent. Dankzij de overheidssteun bleef het verlies beperkt tot ‘slechts’ 10 miljoen euro, in plaats van de beraamde 137 miljoen euro.

“Dankzij deze vergoeding konden we in 2020 nagenoeg een volledige dienstregeling rijden. Ook vielen er daardoor geen ontslagen,” aldus algemeen directeur van het GVB Claudia Zuiderwijk. Zij voegt daaraan toe: “Deze zomer beslist het Rijk over een vergoeding voor de exploitatie van het ov in 2022. Deze is nog steeds hard nodig.”

Zuiderwijk refereert daarmee aan een eerdere noodkreet van het GVB en andere grote vervoersbedrijven, zoals het Rotterdamse RET, die bijna geheel afhankelijk zijn van inkomsten uit kaartverkoop: ook ná de coronacrisis blijft ov-steun vanuit de overheid onontbeerlijk, om ‘dramatische toestanden’ – zoals het schrappen van lijnen, ritten en haltes – te voorkomen. Kortom, de fijnmazigheid van het Amsterdamse openbaar vervoer staat op het spel.

Daarbij haalt Zuiderwijk aan dat het allerminst zeker is of de reizigersaantallen zich zullen herstellen. “Hoeveel mensen stappen straks weer in het ov? Werken mensen vaker thuis of kiezen ze voor een andere vorm van vervoer?” In het beste geval gaat het GVB ervan uit dat 88 procent van de reizigers terugkeert, in het slechtste geval is dat slechts 65 procent. Komt er geen geld bij, dan zullen Amsterdammers de gevolgen merken, vreest Zuiderwijk.

Toch probeert de GVB-directeur positief te blijven: “Met het stijgen van de vaccinatiegraad in heel Nederland en de versoepelingen die daarbij horen, hopen we in de loop van het jaar weer toe te groeien naar Amsterdamse reizigersaantallen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden