Amsterdam Bewaar

GVB vervangt alle vaarhendels veerponten

Alle veerponten op het IJ krijgen nieuwe vaarhendels na de recente ongelukken.
Alle veerponten op het IJ krijgen nieuwe vaarhendels na de recente ongelukken. © anp

Vervoersbedrijf GVB gaat de vaarhendels van alle veerponten vervangen die over het IJ varen.

Het bedrijf neemt deze maatregel nadat dinsdag opnieuw een pont hard tegen de kade bij het Centraal Station was gevaren.

Totdat alle vaarhendels vervangen zijn, varen de schippers in een langzamer tempo. Dit betekent dat de overtocht iets langer zal duren. "We vragen onze reizigers om begrip hiervoor,'' aldus het bedrijf.

Vanaf woensdag varen extra GVB-medewerkers mee die de reizigers melden wanneer de pont gaat aanlanden.

Technisch defect
Voor de derde keer in korte tijd was een pont op het IJ tegen de kade aangevaren. "Uit het eerste onderzoek dat wij direct gedaan hebben, komt naar voren dat er sprake is van een vergelijkbaar technische defect als afgelopen vrijdag, een defecte vaarhendel.''

GVB wacht de onderzoeken niet verder af, maar start per direct met het vervangen van alle vaarhendels.

Naar aanleiding van eerdere ongevallen had het GVB zondag al maatregelen aangekondigd. Schippers van de pontveren over het IJ moeten 'voorzichtiger' gaan varen. Zij hebben opdracht gekregen vooral goed op te letten tijden het aanmeren. Ook komen er extra trainingen voor de schippers.

Afgelopen vrijdag en de zondag daarvoor botste ook al een pont tegen de kade, en ook achter het Amsterdam Centraal Station. Die zondag raakten dertien mensen gewond.

Lees ook: Nieuwe ponten botsen vaker tegen kades aan