GVB schrapt maandag bussen en trams vanwege ziek personeel

Het GVB schrapt met ingang van maandag in de dienstregeling van bus- en tramlijnen omdat een groot aantal medewerkers ziek is. Een week later, op 30 maart, zal er verder worden geschrapt in het ov-aanbod en gaat een groot deel van de bussen en trams nog maar één keer per kwartier rijden.

Marc Kruyswijk
null Beeld ANP
Beeld ANP

“Ik weet niet hoeveel Corona-ziekmeldingen hebben, maar we zien wel een toename in het aantal ziekmeldingen vanwege corona-achtige verschijnselen,” meldt een woordvoerder van de GVB. “Dit komt ook door de aangescherpte adviezen van de overheid om je ziek te melden als je keelpijn hebt, een loopneus, etc.”

Naast het uitvallen van medewerkers, is een andere reden voor het aanpassen van de dienstregeling het kleine aantal reizigers dat afgelopen week gebruik maakte van trams en bussen in de stad. “We moeten het aantal mensen verdelen, dus daardoor kun je minder vaak rijden,” legt een woordvoerder uit. “Maar we zien ook dat de aantallen nog steeds elke dag teruglopen. Minder mensen maken gebruik van het ov.”

Vanaf maandag rijden spitstram 6, tram 11 en de spitsbussen 240 en 265 niet langer. Alle andere tram- en buslijnen rijden vanaf maandagochtend minder vaak dan nu. Een week later rijden ook de spitsbussen 248 en 265 niet meer. Een deel van de bussen rijdt met ingang van deze week een keer per half uur.

‘Gezond blijven’

Een woordvoerder van het GVB zegt dat het bedrijf er alles aan doet om reizigers die afhankelijk zijn van het OV te blijven bedienen. “De voertuigen worden grondig schoongemaakt en er moet voldoende ruimte zijn voor de reizigers om afstand van elkaar te houden. We passen de dienstverlening aan omdat we ook willen dat onze collega’s gezond en wel blijven.”

Afgelopen week werden eerder maatregelen getroffen in de dienstregeling. Ook kunnen reizigers tijdelijk geen kaartjes meer kopen in de tram, om het aantal contactmomenten tussen personeel en reizigers zoveel mogelijk te beperken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden