GVB ontdekt bij werkzaamheden weer giftige verf op trams

Vervoerbedrijf GVB heeft de giftige stoffen chroom-6 en lood aangetroffen in de verf die is gebruikt voor twee types trams. Alle werkzaamheden aan deze trams zijn onmiddellijk stilgelegd.

Marc Kruyswijk
Verf met chroom-6 is al sinds 1998 goeddeels verboden. Beeld ANP
Verf met chroom-6 is al sinds 1998 goeddeels verboden.Beeld ANP

Er komt onderzoek om te kijken welke maatregelen nodig zijn om het werk weer te kunnen hervatten, stelt het GVB. De giftige stoffen kunnen vrijkomen bij bijvoorbeeld lassen, slijpen en schuren. Het GVB is in de werkplaatsen in Diemen en de Havenstraat bezig met het opknappen van oude trams. Deze operatie is nodig omdat het vervoerbedrijf kampt met een tekort aan materieel.

Volgens het GVB zijn er geen risico’s voor het rijdend personeel en reizigers, omdat chroom-6 en lood in vaste vorm, zoals verf, ongevaarlijk zijn. In hoeverre de medewerkers van de werkplaatsen in aanraking zijn geweest met de stoffen, moet nog blijken, zegt Peter Buisman van het GVB. “Sommige mensen werken hier al vele jaren. Daar komt bij dat de inzichten op dit terrein enorm in ontwikkeling zijn.”

Zorgen

De medewerkers in de werkplaatsen zijn gisteren door hun leidinggevenden op de hoogte gebracht. Op korte termijn organiseert het GVB een informatiesessie met specialisten, aldus een woordvoerder. “Anderen die zich zorgen maken over hun gezondheid, kunnen zich natuurlijk melden.”

Het GVB was ervan op de hoogte dat chroom-6 en lood aanwezig zijn in de verf, die is gebruikt voor de voorkant van de trams. De recente bevindingen zijn het gevolg van nieuwe tests aan de zijkanten van de trams. Het vervoerbedrijf heeft tot die tests besloten door nieuwe procedures bij ProRail en het Rijksvastgoedbedrijf.

In 2016 werd al chroom-6 aangetroffen tijdens de renovatie van de Oostlijn. Naar aanleiding hiervan werd binnen het GVB als geheel onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Chroom-6 werd toen gevonden in de verf op de kop van trams van het type 11G. Het GVB heeft daarna in de werkplaatsen extra beschermingsmaatregelen getroffen en de veiligheidsinstructies aangepast.

Verboden

Chroom-6 komt in verschillende materialen en producten voor, maar werd in het verleden vaak gebruikt als pigment in roestwerende verf: de verf bleef daardoor langer goed. Sinds 1998 is het gebruik van verf met dergelijk stoffen grotendeels verboden. Onlangs bleek echter dat chroom-6 ook veel voorkomt in verf die is gebruikt voor bruggen.

De stof kan vrijkomen tijdens het lassen, schuren en slijpen van oppervlakken waarop de verf zit. Zonder afdoende veiligheidsmaatregelen kunnen stofdeeltjes in het lichaam komen en schade aanbrengen aan cellen. Als verhoogde gezondheidsrisico’s gelden allergie, verminderde vruchtbaarheid en kanker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden