Nieuws

Grote zorgen bij politie om gewapende overvallen op belwinkels

Meerdere telefoonwinkels in de regio Amsterdam zijn de afgelopen tijd doelwit geweest van overvallers. Telkens hadden ze het voorzien op de nieuwste modellen smartphone.

Wouter Laumans
null Beeld Archieffoto
Beeld Archieffoto

Het publiek in het winkelcentrum van Amstelveen werd vrijdag rond het middaguur opgeschrikt door twee rennende mannen. Allebei hadden ze een bivakmuts op. Een van hen hield een vuurwapen in zijn hand. De ander een mes. Het duo had net een telecomwinkel overvallen. Toen ze vlak voor de bakker een tas lieten vallen, lagen er doosjes op straat met het nieuwste model iPhone.

Nadat ze ervandoor waren gegaan op een scooter zette de politie een Burgernetactie en een helikopter in. Kort na de overval werden twee minderjarige jongens onder schot gehouden en gearresteerd.

De overval vertoont nogal wat overeenkomsten met eerdere overvallen op telefoonwinkels in Amsterdam Zuidoost. Ook daarbij werden wapens gebruikt en werden er naderhand jonge verdachten aangehouden. Doelwit van de roven waren telkens de nieuwste modellen smartphones die de winkels op voorraad hadden.

Grote zorgen

Eerder deze week besloten KPN, Vodafone, Ziggo, T-Mobile en Phone House al delen van hun assortiment uit de winkels te halen vanwege de voortdurende overvallen.

Telefoons zijn gewilde roversbuit, stellen ingewijden. Door het gebrek aan contant geld in winkels richten overvallers zich nu op smartphones. Een toestel vertegenwoordigt al snel duizend euro, gewilde iPhones zijn nog waardevoller. De overvallers proberen met geweld toegang te krijgen tot het magazijn van de winkel waar de apparaatjes liggen opgeslagen. Het doel is om zoveel mogelijk toestellen te stelen. Gestolen partijen worden vervolgens snel van de hand gedaan en per bundel verkocht aan helers. Die betalen een aanzienlijk bedrag aan de dief en verkopen de toestellen vervolgens per stuk weer door.

Dat bij de overvallen (namaak)vuurwapens en messen worden gebruikt baart de politie grote zorgen. “Voor personeel en klanten is een dergelijke overval echt heel heftig,” zegt een woordvoerder. “Jonge daders realiseren zich soms ook onvoldoende dat een veroordeling voor zo’n roof ze de rest van hun leven kan blijven achtervolgen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden