Grote tekorten bij Amsterdamse voedselbanken door hamsterwoede

Amsterdamse voedselbanken luiden de noodklok omdat ze snel door hun voorraden heen raken. De oorzaak? Het massale hamstergedrag van de supermarktconsument.

Jesper Roele
null Beeld ANP
Beeld ANP

Voedselbanken zijn afhankelijk van restpartijen van supermarkten en groothandels, maar op het moment blijft er bijna niets over. De voedselbank van Amsterdam roept daarom op om geld te doneren, zodat de Amsterdammers die afhankelijk zijn van de dagelijkse voedselhulp, niet in de problemen komen.

‘Hamsterdammers! Help onze voedselbank,’ schrijft de organisatie in een persbericht. Met het geld wil de voedselbank eten voor minderbedeelde Amsterdammers kopen.

Voedseldonaties

De voedselbanken zijn afhankelijk van donaties van bedrijven met een voedseloverschot. Maar door het hamsteren hebben vooral supermarkten geen voorraden meer over. “We zien daarom geen andere mogelijkheid dan zelf voedsel in te kopen,” zegt Margje Polman Tuin van de Voedselbank Amsterdam. “Iets waarvoor we de hulp hard nodig hebben van alle Amsterdammers die wèl met volle keukenkastjes zitten.”

Amsterdammers die afhankelijk zijn van de voedselbank krijgen vaak lang houdbare producten zoals pasta, rijst en blikgroenten in hun wekelijkse voedselpakket. Juist deze producten worden door de hamsterwoede nauwelijks nog aangeleverd. Daarnaast ligt de inzamelingen die bedrijven, scholen en supermarkten normaal gesproken houden nu ook stil.

De Voedselbank Amsterdam verwacht dat er door de coronacrisis in de toekomst nog meer mensen afhankelijk zullen worden van de hulp van voedselpakketten. Ruim drieduizend huishoudens zijn in Amsterdam afhankelijk van de hulp van de voedselbanken. Vanuit twaalf uitgiftepunten wordt het voedsel verdeeld in de stad.

Via de website van de Voedselbank Amsterdam kan gedoneerd worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden