Grote rol Bill T. Jones bij Holland Festival

Choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones (67) krijgt grote invloed op de invulling van het Holland Festival van 2020.

Jan Pieter Ekker
Choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones (67) Beeld anp
Choreograaf, regisseur, schrijver en danser Bill T. Jones (67)Beeld anp

Na Faustin Linyekula en William Kentridge, die deze rol op het komende festival vervullen, is de editie van 2020 het tweede festival met een associate artist. Met dit nieuwe model zet het festival belangwekkende makers en hun werk in de schijnwerpers en geeft het het publiek een brede ingang tot hun werk en hun fascinaties.

"Ik ben benieuwd en opgewonden om associate artist van dit eerbiedwaardige, essentiële festival te zijn", stelt Bill T. Jones. "Benieuwd om het publiek te ontmoeten dat mijn eigen werk in een Europese context gaat zien en opgewonden door het vooruitzicht 'de kunstenaar' te vertegenwoordigen in deze onoverzichtelijke, verwarrende tijd."

Dance Asylum
In de jaren 70 studeerde Jones klassiek ballet en moderne dans aan de State University of New York in Binghamton. Na een kort verblijf in Amsterdam keerde Jones terug naar SUNY, waar hij in 1973 medeoprichter werd van American Dance Asylum. In 1982 richtte hij met Arnie Zane de Bill T. Jones/Arnie Zane Dance Company op.

Jones creëerde meer dan honderd werken voor zijn eigen gezelschap. Daarnaast maakte hij grote opdrachtwerken voor andere gezelschappen waaronder Boston Ballet, het Ballet van de Opera van Lyon, het Ballet van de Opera van Berlijn. Sinds 2011 is hij artistiek directeur van New York Live Arts in Manhattan.

In Nederland heeft hij vooral faam verworven met Still Here (voor het Het Muziektheater, 1996) en Fela! (Holland Festival, 2011). Bij De Nationale Opera was vorig jaar nog de door hem geregisseerde en gechoreografeerde opera We Shall Not Be Moved te zien.

Deep Blue Sea
Jones ontving vele prijzen en onderscheidingen, waaronder een Tony Award en een Obie Award voor Spring Awakening, een Tony Award voor Fela! en eredoctoraten van onder meer het Art Institute of Chicago, Columbia College, Juilliard School en Yale University.

"Wij zijn blij en vereerd dat Bill T. Jones zich aan het festival 2020 verbindt," aldus Holland Festival-directeur Annet Lekkerkerker over de benoeming. "Bill T. Jones heeft een grote staat van dienst in zowel klassieke als moderne dans, in opera en muziektheater. Hij zal door zijn voorstellingen en met zijn engagement in samenspraak met het programmateam bijdragen aan de editie van 2020."

Zo is het festival voornemens Deep Blue Sea, een nieuwe grote productie van Jones in samenwerking met architect Elizabeth Diller, te presenteren. Daarnaast wordt in samenwerking met hem gekeken naar ander werk uit zijn oeuvre en van makers die hem inspireren of met wie hij zich verwant voelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden