Amsterdam Bewaar

Grote gezinnen mogen in Amsterdam niet Airbnb'en

Grote gezinnen mogen in Amsterdam niet Airbnb'en
© ANP

Gezinnen die uit meer dan vier personen bestaan mogen in Amsterdam geen woning huren via Airbnb. De gemeente maakt geen uitzondering op de regels.

Dit schrijft wethouder Laurens Ivens in een brief aan de gemeenteraad, die komende woensdag op de agenda staat.

Amsterdam hanteert een aantal regels voor vakantieverhuur, bijvoorbeeld via Airbnb. Amsterdammers mogen hun huis niet meer dan zestig dagen per jaar verhuren (vanaf 2019 dertig dagen) en ook niet aan meer dan vier personen tegelijk.

Deze laatste regel is een obstakel voor grote gezinnen, die uit meer dan vier personen bestaan. Zij kunnen volgens de regels geen huis huren via Airbnb of Booking.com.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk
Het gemeentebestuur wil best een uitzondering op de regel maken voor grote gezinnen, zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen. Maar dit heeft zoveel consequenties dat Amsterdam daar toch maar niet aan begint.

Brandveiligheid is basis voor limiet van vier personen bij vakantieverhuur

"De brandweer geeft aan dat het moeilijk, moeilijk, moeilijk is," zegt Ivens. De grens van vier personen is gebaseerd op de regels voor brandveiligheid.

Om ruimte te bieden aan meer dan vier personen zijn nieuwe regels nodig. De Bouwverordening moet worden aangepast, net als de Huisvestingsverordening en bijbehorende beleidsregels. De woningen moeten bovendien rookmelders hebben.

Brand
"Ik had de regels graag willen aanpassen voor grote gezinnen, maar dat heeft zulke impact dat het doel niet meer in verhouding staat tot het middel," zegt Ivens.

In praktijk betekent dit dat een Amsterdams gezin van vijf personen zijn woning niet mag verhuren aan een Spaans gezin van vijf personen. Volgens Ivens heeft dit te maken met het feit dat het Amsterdamse gezin bij brand snel de weg weet in eigen huis, maar een Spaans gezin niet.