Nieuws

Grote donatie om museum Ons’ Lieve Heer op Solder coronaproof te maken

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder heeft 50.000 euro ontvangen van het Kickstart Cultuurfonds. Het geld is bedoeld voor maatregelen die het museum coronaproof helen maken.

Jan Pieter Ekker
Amsterdam, 8 juli 2020. Museum Ons' lieve heer op zolder.  Beeld Marc Driessen
Amsterdam, 8 juli 2020. Museum Ons' lieve heer op zolder.Beeld Marc Driessen

Het museum gaat de donatie gebruiken voor de aanschaf van een coronaproof afhaalpunt voor audiotours, een elektronische kaartscanner, een communicatiecampagne en een nieuwe website.

Het nog relatief nieuwe Kickstart Cultuurfonds doneerde in totaal 2,5 miljoen euro aan 87 Nederlandse musea om gebouwen of tentoonstellingen coronaproof te maken en ze in staat te stellen publiek straks weer op een veilige manier te kunnen ontvangen.

Ook het Stedelijk Museum, het Van Eesterenmuseum, het Verzetsmuseum, museum Fashion for Good en het Outsider Art Museum in de Hermitage kunnen, net als het Dolhuys in Haarlem, op een financiële bijdrage van het fonds rekenen. Het grootste bedrag gaat naar het Cobra Museum in Amstelveen: 90.264 euro voor extra voorzieningen en aanpassingen tijdens de tentoonstelling Frida Kahlo & Diego Rivero. A Love Revolution.

In augustus 2020 werd Ons’ Lieve Heer op Solder met sluiting bedreigd. Een vierjarige subsidie van 600.000 euro werd toch niet toegekend, omdat het Amsterdams Fonds voor de Kunst met een tekort van 6,6 miljoen euro kampte. Tegelijkertijd liep de kaartverkoop als gevolg van de coronacrisis met 60 procent terug.

Het oudste museum van de stad moest daardoor bijna sluiten. Het college van burgemeester en wethouders bood uiteindelijk redding door het museum toe te voegen aan de Amsterdamse Basisinfrastructuur en de subsidie met ten minste vier jaar verlengde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden