Grote brand in gigantisch kunstwerk in Noord

In een kunstgalerij aan de Papaverweg in Noord is een grote brand uitgebroken. Beeld -
In een kunstgalerij aan de Papaverweg in Noord is een grote brand uitgebroken.Beeld -

In een gigantisch kunstwerk aan de Papaverweg in Noord is rond 16.00 uur een grote brand uitgebroken. Daarbij is niemand gewond geraakt.

Het Parool

Het kunstwerk, dat onder andere bestaat uit grote ijzeren kubussen, behoort toe aan kunstenaar Frans Malschaert. De brand ontstond toen hij aan het lassen was.

“Ik probeerde eerst nog zelf te blussen, maar de brand bleek te groot,” vertelt de kunstenaar, die daarop de brandweer belde. “Dit betekent niet het einde van mijn kunstwerk. Het hout is grotendeels afgebrand, maar de stalen constructie staat nog.” Malschaert laat weten dat ook zijn atelier waarschijnlijk is gespaard.

Vorig jaar moest Malschaert zijn kunstwerk - na meer dan een jaar juridisch getouwtrek - verplaatsen van het terrein aan de Papaverweg naar een oude vuilnisboot die naast het terrein in het water ligt. Daar bouwt hij nu verder aan zijn levenswerk Het Blok, waar hij in 1993 mee begon.

Levensgrote paarden
Het Blok bestaat uit vijftien grote ijzeren kubussen, die uiteindelijk een constructie van achttien bij achttien meter moeten vormen. Het idee is dat bezoekers via trappen omhoog kunnen naar twee levensgrote ijzeren paarden die via mechanische aandrijving op zonne-energie rondgalopperen.

Door de ingewikkelde constructie van het kunstwerk was het voor de brandweer lange tijd lastig om de brandhaarden te bereiken. Inmiddels is de brand onder controle. Het gigantische bouwwerk was onveilig om te betreden in verband met instortingsgevaar.

De gebouwen in de omgeving hoefden niet ontruimd te worden. Wel adviseert de brandweer omwonenden, die last hebben van de rook, om ramen en deuren te sluiten.

De rook was op verschillende plekken in de stad goed te zien.  Beeld Jansje Klazinga
De rook was op verschillende plekken in de stad goed te zien.Beeld Jansje Klazinga

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden