Nieuws

Grootste pensioenfonds van Nederland ABP stopt met beleggen in fossiele energie

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) trekt zijn beleggingen in de fossiele industrie terug. Het grootste pensioenfonds van Nederland zegt dat onder meer het recente rapport van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties de aanleiding vormt voor dit besluit.

Jasper Knegt
Activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion protesteren op 17 september 2021 voor het ABP-kantoor op de Zuidas in Amsterdam. Beeld Joris van Gennip
Activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion protesteren op 17 september 2021 voor het ABP-kantoor op de Zuidas in Amsterdam.Beeld Joris van Gennip

Eind vorig jaar had het fonds voor ambtenaren en leraren ruim 15 miljard euro belegd in producenten van fossiele brandstoffen. Dat was goed voor 3 procent van het totale belegde vermogen van het ABP.

Beleggingen gingen onder meer naar Shell, BP, ExxonMobil en het Russische Gazprom. Deze beleggingen worden stapsgewijs verkocht. Het merendeel hiervan zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 verkocht zijn. Het fonds gaat ervan uit dat dit besluit geen negatief effect op het langjarig rendement zal opleveren.

‘Wij willen een bijdrage leveren om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Brede groepen deelnemers en werkgevers geven aan hoe belangrijk zij dit vinden,’ legt bestuursvoorzitter Corien Wortmann de keuze uit in een persbericht.

ABP wil bedrijven die fossiele brandstoffen gebruiken, zoals elektriciteitsbedrijven, de autoindustrie en de luchtvaart, aansporen meer te verduurzamen. Het fonds wil ook op andere terreinen, zoals bescherming van natuurlijke grondstoffen, digitalisering en mensenrechten strenger worden.

Protesten

De beleggingen van ABP in de fossiele industrie lagen al langer onder een vergrootglas en werden met meerdere protesten bekritiseerd. Actiegroep Fossielvrij NL wil al sinds 2014 dat ABP stopt met beleggingen in de olie- en gasindustrie. “Dit is geweldig, echt hartstikke mooi nieuws,” zegt Liset Meddens, directeur van de actiegroep nu.

Extinction Rebellion, de groep die vorige maand het kantoor van ABP bezette, reageert via een woordvoerder: “Je ziet nu dat de acties helpen. Beleggingen in de fossiele industrie kunnen echt niet meer.”

Ook medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de gemeente Amsterdam protesteerden eerder. UvA-medewerkers riepen het college van bestuur van de universiteit daarbij op om zich uit te spreken tegen de investeringen van het ABP in de fossiele industrie. “Het is tijd voor taart. Dit is een belangrijk signaal voor de klimaattop in Glasgow die zondag begint,” zegt Anne Hofstede, namens medewerkers van de gemeente Amsterdam die ABP al langer opriepen om deze stap te zetten. “We zijn hier heel trots op en blij mee”, reageert een tevreden Jeroen Kluck, lector en actievoerder van de HvA. “Hier is door verschillende collega’s hard aan gewerkt.”

Hoopvol signaal

Follow This, een beweging van aandeelhouders die Shell wil bewegen te investeren in duurzame energie, ziet in het besluit van het ABP een hoopvol signaal. “Het is opvallend dat ABP, dat Shell altijd heeft gesteund in de investeringen in de fossiele industrie, nu besloten heeft zich terug te trekken. We hopen dat Shell hierdoor wakker wordt en meer gaat ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan,” aldus oprichter Mark van Baal.

Het stadsbestuur reageert opgetogen op het besluit van het pensioenfonds, iets waar -toen nog- burgemeester Eberhard van der Laan in 2016 al op aandrong bij het ABP. “Hoe sneller we als samenleving inzien dat je je geld niet meer moet verdienen aan fossiele brandstoffen, hoe beter we de klimaatverandering kunnen tegengaan,” zegt wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden