Grootste economische krimp voor regio Haarlemmermeer

De regio Haarlemmermeer, waar ook Schiphol toe behoort, is in het eerste half jaar van 2020 het zwaarst getroffen door de coronacrisis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

Mairin van der Beek
null Beeld ANP
Beeld ANP

Met name het tweede kwartaal was er sprake van een forse krimp. De economie kromp toen tussen de 27 en 29 procent ten opzichte van vorig jaar.

Dat de regio Haarlemmermeer economisch de grootste gedupeerde is van de coronacrisis, heeft voor het grootste deel te maken met de afhankelijkheid van de luchtvaart en de dienstverlening daaromheen.

Ook de regio's Amsterdam en IJmond hebben het zwaar te verduren sinds de uitbraak van het virus eind februari in Nederland. Hier kromp de economie in het tweede kwartaal tussen de 12 en 14 procent ten opzichte van 2019. De horeca en zorg hebben daarin een belangrijk aandeel, maar ook de reisbemiddeling en cultuur binnen Amsterdam en de industrie in IJmond.

Overal krimp

Voor heel Nederland geldt dat het bruto binnenlands product in het tweede kwartaal 9,3 procent kleiner was dan vorig jaar. Dit was in het eerste kwartaal nog 0,2 procent, toen in een aantal regio's de economie nog sprake was van groei.

De kleinste krimp is te zien in de regio's Almere en Delfzijl. De bedrijfstakken die door de crisis flink zijn getroffen zijn in deze gebieden minder vertegenwoordigd.

Verbeterde prognose

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde maandag voor de Nederlandse economie in 2020 een krimp van 5,1 procent. In 2021 zou deze weer met 3,2 procent stijgen. Hiermee waren ze minder somber dan in juni, toen nog werd uitgegaan van 6 procent krimp dit jaar. De verbeterde prognose heeft te maken met de groei van de Nederlandse economie sinds juli.

De vooruitzichten zullen echter verslechteren als er opnieuw een lockdown komt. Als dat gebeurt, zal de economie ook volgend jaar nog krimpen en zal ook de werkloosheid veel verder oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden