Grootste economische krimp in Amsterdam en Haarlemmermeer

De regio Haarlemmermeer is in het derde kwartaal het hardst geraakt door de coronacrisis en zag van alle Nederlandse regio’s de economie opnieuw het sterkst krimpen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het Parool
Schiphol aan het begin van de coronacrisis in maart 2020.  Beeld Peter Bakker /  ANP
Schiphol aan het begin van de coronacrisis in maart 2020.Beeld Peter Bakker / ANP

De regio, waar ook Schiphol toe behoort, is voor een groot deel afhankelijk van luchtvaart en daaraan gerelateerde dienstverlening en kreeg in het tweede kwartaal ook al de hardste klappen.

De economie van Haarlemmermeer kromp in het derde kwartaal met 19 procent tot 21 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal was dat zelfs 27 tot 29 procent. De economie in regio Amsterdam kromp tussen de 6 en 7 procent, waar dat in het tweede kwartaal nog tussen de 12 en 14 procent was. In deze regio hebben de horeca en de reisbemiddeling een belangrijk aandeel in de krimp.

Krimp in Nederland

Het statistiekbureau constateert verder dat in alle regio’s van Nederland sprake was van een economische achteruitgang, maar dat die minder sterk was dan in het tweede kwartaal. Zo is het bruto binnenlands product (bbp) in vergelijking met een kwartaal eerder toegenomen met 7,7 procent.

Twaalf regio’s lieten vergeleken met vorig jaar een kleine krimp tussen de 0 en 1 procent zien waaronder Oost-Zuid-Holland en de Veluwe. Ook groeide de omzet van de detailhandel, wat de schade voor de gehele economie beperkte. Andere bedrijfstakken die het ondanks corona goed deden zijn energiebedrijven, groothandels, verzekeraars en slachterijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden