Plus

Groot onderhoud straten De Wetbuurt in Amsteldorp stuit op verzet

Bewoners van de De Wetbuurt in Amsteldorp zijn woest over het aangekondigde werk aan enkele straten in hun woonwijk. Ze zijn mordicus tegen het ‘groot onderhoud’ dat de gemeente wil uitvoeren. Intussen liggen de rioolpijpen en stoeptegels al klaar. ‘Het is een slechte oplossing voor een fictief probleem.’

Hannah Stöve
Buurtbewoners zijn fel tegen de herinrichting van Amsteldorp.  Beeld Daphne Lucker
Buurtbewoners zijn fel tegen de herinrichting van Amsteldorp.Beeld Daphne Lucker

Het is een héér-lij-ke plek, zegt Annemiek Voor in ’t holt over Amsteldorp, de woonwijk vlak achter het Amstelstation. “Ontzettend rustig, heel groen. Er zijn huur- en koophuizen, waardoor hier veel verschillende mensen wonen, jong en oud. Kinderen kunnen hier veilig buitenspelen, mensen kennen elkaar. Echt een stukje dorp in de stad.”

Toch is er wat aan de hand in deze ogenschijnlijke idylle, specifiek in De Wetbuurt, het zuidelijke deel van Amsteldorp, tussen de Weespertrekvaart en de Gooiseweg. De gemeente gaat binnenkort namelijk beginnen met groot onderhoud. Er wordt opnieuw bestraat, stoepen worden vernieuwd en verbreed, bomen die slecht groeien worden vervangen en de riolering en ondergrondse elektriciteitskabels worden vernieuwd.

Prima idee, zou je zeggen, maar bij een inloopavond twee weken terug kwamen de bewoners erachter dat de straten tijdens deze operatie volgens nieuwe richtlijnen zullen worden ingericht. Volgens de plannen wordt in een deel van de Von Liebigweg en achterliggende straten eenrichtingsverkeer ingesteld, worden er bijna tachtig parkeerplaatsen opgeheven en moeten hier en daar groen en stukken trottoir wijken. De nieuwe inrichting zou de doorstroming van het verkeer en de veiligheid op straat ten goede komen. Buurtbewoners bestrijden dat ten zeerste en willen de ingrepen, die al met al anderhalf jaar zullen gaan duren, koste wat kost voorkomen.

Fictief probleem

“Het is een slechte oplossing voor een fictief probleem,” zegt Jochem Floor, die er al ruim tien jaar woont en secretaris van Vereniging Buurtbeheer Amsteldorp is. “Er is maar één toegangsweg voor auto’s naar onze buurt, dus van problemen met onveiligheid, doorgaand verkeer of doorstroming is hier helemaal geen sprake. Het is hier zo rustig, je kunt er letterlijk een kanon afschieten. Met deze veranderingen verpest je het leefklimaat voor de komende dertig jaar.”

Annemiek Voor in ’t holt verwacht veel problemen als parkeerplaatsen worden opgeheven en straten eenrichtingsverkeer worden. “Als je zo veel plekken in een straat verwijdert, heeft dat invloed op het hele buurtje. De bewoners moeten nu langer op zoek naar een nieuwe plek. En door het eenrichtingsverkeer zullen ze meer rondjes moeten rijden, wat alleen maar drukte op zal leveren en de straten juist onveiliger zal maken.”

Hans Blom woont al 56 jaar in Amsteldorp – hij is er geboren – en ziet de herinrichting absoluut niet zitten. “Ze zijn helemaal van het padje af,” zegt hij kwaad.

Blom is timmerman, en vertelt dat veel buurtbewoners een dergelijk beroep hebben. Die parkeerplekken zijn dus bittere noodzaak. “Dit is van oorsprong een arbeidersbuurt. Veel mensen werken in de bouw en hebben ook een bedrijfsauto. ’s Avonds staat het dus gewoon vol in de straat.”

Hij rekent snel uit dat hij en zijn naaste buren acht auto's hebben. “En er komen vier plekken voor terug. Waar moeten al die auto’s heen?”

Schandalig

Blom is ook boos over hoe het stadsdeel met hem en zijn medebewoners omgaat. De inloopavond werd vlak voor de zomervakantie gehouden en de werkzaamheden moeten nog tijdens deze vakantie beginnen. “Ze willen dat niemand zich ermee gaat bemoeien,” zegt Blom. “Ik vind het schandalig dat dit gebeurt zonder met de bewoners in gesprek te gaan.”

De herinrichting is er volgens de groep buurtbewoners een waarvan zij ingrijpende gevolgen zullen ondervinden – maar inspraak is volgens de gemeente niet nodig, omdat er geen sprake zou zijn van een herinrichting.

Ruim honderd Amsteldorpers hebben een bezwaarbrief aan het stadsdeelbestuur ondertekend. Tot nu toe zonder succes: de stoeptegels, kabels en rioleringsbuizen liggen al klaar op straat en de werkzaamheden gaan volgens het stadsdeel gewoon eind augustus van start.

‘Er zijn geen keuzes voor te leggen aan de buurt’

Een woordvoerder van stadsdeel Oost laat weten dat er wat het stadsdeel betreft slechts sprake is van groot onderhoud in de De Wetbuurt. “Een bestaande situatie wordt verbeterd en niet opnieuw ingericht. Bestratingsmaterialen worden vernieuwd en er worden actuele richtlijnen toegepast zoals maatvoering van parkeerplaatsen en verkeersveiligheid.”

De parkeerplaatsen zouden volgens de woordvoerder moeten wijken omdat de straat nu te krap is voor aan beide kanten van de straat geparkeerde auto’s en tweerichtingsverkeer. Tegemoetkomend verkeer kan elkaar niet eenvoudig passeren, vuilniswagens lopen vaak schade en tijdsverlies op en hulpdiensten lopen het risico niet op tijd bij een calamiteit te kunnen komen.

Omdat er volgens het stadsdeel sprake is van onderhoudswerkzaamheden hebben bewoners niets in de melk te brokkelen. “Bij groot onderhoud is weinig tot geen sprake van keuzevrijheid of ruimte om extra wensen vanuit de buurt mee te nemen. We beperken ons daarom tot voornamelijk informeren.”

Wel ziet het stadsdeel dat bewoners daar soms anders over denken en behoefte hebben aan meer duidelijkheid. “We nemen ter harte dat het onderscheid voor bewoners niet altijd helder is en willen in de toekomst verder verduidelijken wat de gang van zaken bij een herinrichting en bij groot onderhoud is. Zodat het duidelijk is welke ruimte er is om te kunnen participeren en wat daarbij de achterliggende gedachte is.”

De bezwaarbrief van de groep Amsteldorpers is gelezen en beantwoord, maar tot uitstel van de werkzaamheden zal het niet leiden. “Er zijn geen keuzes voor te leggen aan de buurt dus werkzaamheden uitstellen zou niet tot andere uitkomst leiden.” Wel staat het stadsdeel open voor een gesprek met de buurt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden