Update

Groepen jongeren feesten op Museumplein, 1 gewonde

Het Vondelpark is woensdag aan het begin van de avond ontruimd omdat veel bezoekers zich niet aan de coronaregels hielden. Twee personen zijn daarbij aangehouden. Na de ontruiming trokken veel jongeren naar het Museumplein. Daar is bij een vechtpartij een persoon gewond geraakt.

Raounak Khaddari en Tahrim Ramdjan
Groepen jongeren verzamelen zich op het Museumplein. Beeld Joris van Gennip
Groepen jongeren verzamelen zich op het Museumplein.Beeld Joris van Gennip

Volgens een woordvoerder van de politie is de gewonde met onbekend letsel door een ambulance afgevoerd naar een ziekenhuis. Het is onbekend hoe groot de groep was. Een aanzienlijk deel van de aanwezigen kwam uit het afgesloten Vondelpark, dat om half acht door de politie was schoongeveegd nadat mensen over hekken waren geklommen er vuurwerk werd afgestoken en met flessen naar de politie was gegooid.

Jongeren hadden eerder op sociale media – via onder meer het Instagramaccount van Locatie12, dat vaker illegale feestjes organiseert – opgeroepen elkaar bij het standbeeld in het vanwege de drukte afgesloten Vondelpark te ontmoeten.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Agressief gedrag

De toegang tot het Vondelpark was woensdagmiddag rond kwart over twee vanwege de drukte al afgesloten. Er konden vanaf dat moment enkel nog mensen uit. In het park verzamelde een grote groep mensen zich rondom het standbeeld met drank en muziek, zegt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema. “Een te grote groep mensen hield zich niet aan de coronamaatregelen, liet zich niet aanspreken door politie en handhaving, en vertoonde agressief gedrag. Na verschillende waarschuwingen is besloten tot ontruiming.”

Tekst gaat verder onder tweets

Ook op het Museumplein hielden veel mensen zich niet aan de coronaregels. Beeld Het Parool
Ook op het Museumplein hielden veel mensen zich niet aan de coronaregels.Beeld Het Parool

‘Grote aantrekkingskracht’

Ook in andere parken was het woensdag druk, maar daar is niet tot sluiting of ontruiming overgegaan. De gemeente zet op de meeste plekken vooral boa’s in. “We hebben overal oren en ogen, maar de handhaving blijft schaars,” zegt de woordvoerder van de burgemeester. “Het Vondelpark heeft zo’n grote aantrekkingskracht op mensen, dat we snel onze aandacht daarop richten.”

Het Vondelpark is al vaker tijdens de coronacrisis afgesloten omdat het zo drukbezocht werd. Maar effectieve maatregelen om herhaling te voorkomen, bleven uit. Dinsdagmiddag werden de ingangen van het Vondelpark vanwege de grote toestroom drie uur lang afgesloten.

Tekst gaat verder onder afbeeldingen

De politie staat in linie in het inmiddels grotendeels ontruimde Vondelpark. Beeld Het Parool
De politie staat in linie in het inmiddels grotendeels ontruimde Vondelpark.Beeld Het Parool

Wet

Maar is het niet juist veiliger om bij mooi weer buiten bij elkaar te komen? Onderzoeken wijzen uit dat de kans op besmetting dan aanzienlijk kleiner is. “Wij zijn gehouden aan de wet,” verklaart de woordvoerder van Halsema, “en de geest van de wet is dat je groepsvorming voorkomt. Dus grote groepen wil en mag je niet hebben.” De woordvoerder stelt dat het kabinet de wet moet aanpassen als het dat nodig acht op basis van medische inzichten.

Veel mensen trokken na de ontruiming van het Vondelpark op het Max Euweplein. Beeld Het Parool
Veel mensen trokken na de ontruiming van het Vondelpark op het Max Euweplein.Beeld Het Parool
In het Vondelpark werd veel troep achtergelaten. Beeld Het Parool
In het Vondelpark werd veel troep achtergelaten.Beeld Het Parool

Gemeente donderdag in overleg

De gemeente overlegt in de loop van donderdag wat er gedaan kan worden om herhaling te voorkomen. Het Vondelpark eerder sluiten om groepsvorming tegen te gaan, brengt volgens een woordvoerder van burgemeester Halsema een groot nadeel met zich mee. “Er is nou eenmaal weinig openbare ruimte in de stad. We willen dat mensen die zich aan de regels houden plezier kunnen beleven aan die ruimte. Het is niet verboden om in een park te zitten, zolang men afstand houdt.”

De drukte was woensdag lange tijd ‘goed te doen’, volgens de woordvoerder. “Maar je hebt altijd een kantelpunt. Op dat moment was het park gesloten en konden mensen er alleen nog uit. Vervolgens liep door het gedrag van mensen de situatie uit de hand. We kijken wat we kunnen doen om dit te voorkomen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden