Amsterdam Bewaar

Groep Kinderen van Mokum kraakt pand Anjeliersstraat

Anjeliersstraat 470
Anjeliersstraat 470 © Google Streetview

De groep Kinderen van Mokum heeft zaterdagmiddag een oud pand in de Anjeliersstraat gekraakt. De politie was ter plaatse, maar mocht niet ingrijpen.

In het pand in de Jordaan, Anjeliersstraat 470, zat vroeger een diamantslijperij. Projectontwikkelaar Som wil in het gebouw verschillende lofts bouwen. Voorheen zaten Hauser Orkater en Jiskefet in het gebouw. Tot zaterdag stond het leeg.

Volgens ooggetuigen kwamen de krakers van 'Kinderen van Mokum' via de achterkant binnen. Eerder dit jaar kraakte de groep een pand aan de Prinsengracht

De groep bestaat naar eigen zeggen uit Amsterdamse jongeren, geboren en getogen in de stad. Ze protesteren op deze manier tegen het tekort aan betaalbare woningen in de stad, terwijl 'hotels en Airbnb's uit de grond schieten'. 'De gemeente doet niets, pandeigenaren doen niets en daarom doen wij het zelf.'

De huizen zijn volgens hen bedoeld om in te wonen 'en wij Amsterdamse jongeren worden compleet in de knel gedrukt bij de zoektocht naar een dak boven ons hoofd'.