Plus

GroenLinks op ramkoers met VVD over windmolens

Windmolens worden de grote inzet voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Holland. GroenLinks wil honderd windmolens erbij en koerst af op een stevige confrontatie met de VVD, die meer turbines op land afwijst.

Ruben Koops en Bart van Zoelen
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Bij een 'meet-up' met partijleider Jesse Klaver in de Melkweg beloofde GroenLinks gisteravond honderd nieuwe windmolens in Noord-Holland in de komende vier jaar, een stijging van 30 procent. "Dit is onze groene belofte," zei lijsttrekker Zita Pels. "Wij hebben geen tijd meer voor getreuzel en gedraai."

Met die torenhoge ambitie wil GroenLinks zich afzetten tegen de barrières die de coalitie van VVD, CDA, D66 en PvdA de afgelopen jaren heeft opgeworpen tegen windmolens. De partij ligt daarmee op ramkoers met de VVD, traditioneel de grootste partij in Noord-Holland. De liberalen willen pertinent geen nieuwe windmolens op land. "Daar is gewoon geen draagvlak voor," zei VVD-lijsttrekker Cees Loggen twee weken geleden tijdens een lijsttrekkersdebat in De Balie. "We moeten ons goed realiseren wat we ons landschap en onze burgers daarmee aandoen."

Waarschuwing
GroenLinks staat er goed voor in de peilingen en is na de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart in beeld als coalitiepartner. De frustraties over het tegenhouden van windmolens in de afgelopen jaren zitten zo diep dat Pels twee weken voor de statenverkiezingen een waarschuwingsschot geeft. "Wij doen niet mee als de huidige regels niet veranderen," zegt Pels tegen Het Parool. "Ook GroenLinks wil het landschap beschermen, maar die huidige idiote regels moeten van tafel."

Onder leiding van de VVD, gesteund door PvdA, CDA en D66, kwam het provinciebestuur de afgelopen jaren met extra voorwaarden voor windparken, strenger dan landelijk is vereist. De provincie limiteerde de hoeveelheid windenergie op 685,5 megawatt (MW), precies de taak die Noord-Holland kreeg van het rijk. Zodra die hoeveelheid eenmaal was behaald, stond de provincie geen nieuwe plannen meer toe.

Windturbines moeten minstens 600 meter van woningen vandaan blijven. Verder moeten windparken netjes op één lijn komen te staan met minstens zes molens op een rij. Ten slotte moesten voor elke nieuwe windmolen twee oude windmolens worden ontmanteld. Dat werd een dure grap, omdat de eigenaren van uitgerangeerde windmolens opeens hoge bedragen konden vragen voor hun 'schrootpalen'.

Windmolenban
Ook in Amsterdam liepen veel windmolenplannen stuk op weerstand uit het provinciehuis. Van de 33 geplande windturbines in de haven en bij de NDSM-werf werden er 23 afgewezen, tot diepe frustratie van Amsterdamse bestuurders en ondernemers. Vanuit de hoofdstad lanceert GroenLinks daarom een petitie om de 'wind­molenban' van de provincie te breken.

D66 en PvdA beloven de komende jaren minder star te zijn. D66 'ziet ruimte' voor lijnopstellingen langs snelwegen, kanalen en op industrieterreinen. De PvdA wil 'mogelijkheden creëren' voor wind op land in industriegebieden. Beide houden ze zich rustig op dit onderwerp, om na de verkiezingen bij de VVD in beeld te blijven.

Plannen afgewezen

Door het strenge windmolenbeleid van de ­provincie Noord-Holland zijn zo'n vijftig windmolens er niet gekomen. Dat blijkt uit een inventarisatie van duurzaamheidsorganisatie ­Urgenda.

De provincie heeft zo'n 120 MW aan windparken afgewezen, omdat ze niet voldeden aan de extra regels die Noord-Holland de afgelopen acht jaar heeft opgesteld, boven op de eisen van de rijksoverheid. Ruim 30 MW is er niet gekomen omdat ontwikkelaars hun plannen terugtrokken in het besef dat ze nooit voorbij de provincie zouden komen.

De laatste jaren gaat het doorgaans om windturbines van 3 MW. Bij het opstellen van deze schatting heeft Urgenda samengewerkt met de windmolenbranche. Het gaat dan ook vooral om zogeheten coöperatieve windmolenprojecten, waar burgers in windenergie wilden investeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden