Amsterdam Bewaar

GroenLinks Amsterdam blij met beslissing Jesse Klaver

Klaver en Pechtold in gesprek in Den Haag.
Klaver en Pechtold in gesprek in Den Haag. © ANP

Amsterdamse GroenLinksraadsleden zijn vol lof over Jesse Klavers besluit om zijn partij landelijk buiten de nieuwe regeringscoalitie te houden. Maar de Amsterdamse GroenLinkskiezer komt er bekaaid vanaf.

GroenLinkstemmers kozen de laatste drie keer voor oppositie. Als het meezit, doet de partij na de raadsverkiezingen in 2018 weer mee, zegt lokaal lijsttrekker Rutger Groot Wassink.

Waarom bent u blij met Jesse Klavers beslissing niet te gaan regeren?
"De vraag was niet of wij wilden meedoen, maar tegen welke prijs. Niemand kan verrast zijn dat wij voor de opvang van vluchtelingen een rode lijn hanteren."

Als lokaal oppositieleider heeft u nu tijdens de campagne van de raadsverkiezingen de handen vrij om te kunnen ageren tegen Den Haag.
"Zeker, maar dit is niet besloten uit electoraal oogpunt. Dat wij staan voor onze medemenselijkheid is veel belangrijker. Lokaal is voor ons alles erop gericht om met een goede uitslag in het college te komen. Dit hebben we tussen 2006 en 2014 ook gedaan."

Maar u staat vanwege uw principes al drie keer op rij buitenspel. Gaat dat de kiezers in 2018 overtuigen?
"Als wij een beetje een leuke uitslag neerzetten, zitten wij er gewoon bij. Mensen die op ons stemmen kunnen erop rekenen dat we voor het stadsbestuur gaan, vanwaar wij Amsterdam gaan veranderen."

Door de weigering van uw partij om mee te doen in Den Haag is een oplossing voor uitgeprocedeerde asielzoekers verder weg dan ooit. Heeft uw partij de stad niet juist met meer problemen opgezadeld?
"U neemt hiermee aan dat er in Den Haag een afspraak te maken was voor deze uitgeprocedeerden, maar ik heb gehoord dat dit heel moeilijk lag."

"Dat ze er op het bredere migratieverhaal al niet uitkwamen, maakte mij erg sceptisch dat het op iets kleins als een betere bed-bad-broodregeling wel zou lukken. Hier breiden we wat ons betreft de opvang uit."

U trekt hierin op met D66, maar landelijk geeft u elkaar de bons. Wat betekent dat voor de relatie?
"Zij hebben hun principes weggegooid voor de rechtse VVD- en CDA-plannen. Als dat lokaal ook gebeurt, houd ik mijn hart vast."

Lees de reconstructie: Vluchtelingen bleven breekpunt in de formatie