‘Groen’ Schinkelkwartier moet 22.000 mensen huisvesten

Een nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Schinkel, ruimte voor een nieuw metrostation en plaats voor 22.000 bewoners. Het is een greep uit de plannen voor het vernieuwde Schinkelkwartier, die de gemeente dinsdag heeft vrijgegeven voor inspraak.

Het Parool
De Johan Huizingalaan in West. Beeld Tammy van Nerum
De Johan Huizingalaan in West.Beeld Tammy van Nerum

Het Schinkelkwartier werd in 2016 al aangewezen als een plek waar, binnen de stad, ruimte zou zijn voor woningen. Met het oog op het alsmaar groeiende gebrek aan woningen in Amsterdam, was en is dat hard nodig.

Dinsdag werden de plannen een stuk concreter. Het Schinkelkwartier, gelegen op de grens van Nieuw-West, Amsterdam-Zuid, de Zuidas en Schiphol, moet ruimte bieden aan 22.000 inwoners en 44.500 werknemers. Wel is er een belangrijke ‘maar’: het duurt nog wel even tot het hele project is afgerond. De plannen moeten de komende 25 jaar worden verwezenlijkt in het gebied, dat nu nog vooral ruimte biedt aan bedrijven.

‘Groene wijk’

‘Schinkelkwartier wordt een groene wijk,’ stelt wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ontwikkeling bij de publicatie van de plannen. ‘Het bestaande groen breiden we uit door buurtparken en groene binnenterreinen aan te leggen.’

De wethouder wil dat de wijk overstapt op een ander warmtenet, waarbij ook wordt gekeken naar de restwarmte van een nabijgelegen datacenter. Ook kijkt de gemeente naar ‘innovatieve en duurzame manieren’ van afvalinzameling, zoals een vermaler voor gft-afval. Het bestaande afvalpunt wordt mogelijk verkleind.

Nieuwe brug, mogelijk nieuwe metrohalte

Ook wordt de bereikbaarheid van het gebied aangepakt. Zo komt er achter het Olympisch Stadion een fiets- en voetgangersbrug over de Schinkel.

Verder liggen er plannen om de metrohalte bij de Henk Sneevlietweg te verplaatsen naar het zuiden. In de buurt van de Johan Huizingalaan wordt ruimte gereserveerd voor een geheel nieuw metrostation.

De dinsdag gepresenteerde plannen zijn vrijgegeven voor inspraak, wat betekent dat iedereen tussen 7 januari en 17 februari 2021 een zogeheten inspraakreactie kan indienen. Ook komt er in januari een informatiebijeenkomst om de conceptnota toe te lichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden