Groen restaurant The Greanery vier weken in de Gashouder

De eerste etappe in een rit van vijf jaar. Zo ziet pop-up restaurant The Greanery het vier weken durende verblijf in de Gashouder in Amsterdam. Donderdag 24 september is het zover, dan openen voor het eerst de deuren.

De Gashouder.Beeld Gashouder

Groen en eten. Dat zijn de kernwoorden die restaurant The Greanery vanaf eind september omschrijven. Het concept zit in de naam. “Greanery staat letterlijk voor green plus eatery,” vertelt Clayton Fredrik, samen met Atakan Akardere de bedenker van het nieuwe restaurant. Drie ideeën staan centraal in het nieuwe project: het eten moet lokaal zijn geproduceerd, de energie-uitstoot moet worden gecompenseerd en het restaurant moet afvalloos draaien. 

Makkelijker gezegd dan gedaan, zou je denken, maar Fredrik is optimistisch. “We zijn nu al emmissievrij, door gebruik te maken van in Amsterdam opgewekte groene energie,” zegt hij. “We hadden gedacht dat we pas na twee of drie edities zover zouden zijn.”

Want dat is het plan: vijf jaar lang, meerdere edities, op meerdere plekken. De weken bij de Gashouder zijn dan ook pas het begin, zegt Fredrik, eerder werkzaam bij dancebedrijf ID&T en conceptontwikkelaar in de evenementenbranche. “Uiteindelijk willen we alles wat we doen testen en meten. Alle uitstoot, alle energie en alle ingrediënten die we gebruiken. We willen de voedselketen elimineren en compleet energie-regeneratief worden.” 

Genoeg ruimte

Welke plaats het volledig vegetarische pop-up restaurant hierna aandoet, wil de organisatie nog niet zeggen. Maar de eerste stop is dus de Gashouder, met 2538 vierkante meter oppervlakte geen verkeerde locatie in tijden van corona. De afstandsregels kunnen er prima worden toegepast. “We kunnen 100 tot 150 gasten ontvangen,” zegt Fredrik. “En we gaan kijken of we zelfs tot 2,5 meter afstand kunnen aanhouden. Zeker omdat we allebei uit de evenementensector komen, is het fijn dat we juist nu iets uit de grond kunnen stampen.”

Dat gaat gebeuren in een soort ‘groen paradijs’, in de woorden van Fredrik. “We houden van contrasten,” zegt hij. “Op de vloer ligt groen, met ertussen tafels. Dat ook om de afstand tussen de klanten te waarborgen. Tegelijkertijd gaan we videomappen: we projecteren video’s op de binnenkant van het gebouw. Een extra futuristisch thema.”

Beeld The Greanery
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden