Groen licht voor Mud Masters, ondanks felle kritiek

Duizenden mensen kruipen dit weekend door de modder in het Haarlemmermeerse Bos. De gemeente Haarlemmermeer geeft groen licht voor de Mud Masters, ondanks felle protesten van natuurorganisaties en een motie van de gemeenteraad.

Het Parool
null Beeld Mud Masters
Beeld Mud Masters

Met dit besluit legt de gemeente een motie van de lokale afdeling van GroenLinks naast zich neer. De partij wilde voorkomen dat de gemeente een vergunning af zou geven voor het evenement, dat komend weekend naar verwachting vijfduizend belangstellenden trekt.

Volgens GroenLinks is het onverantwoord om de Mud Masters midden in het broedseizoen te organiseren. Eerder schreven ook natuurorganisatie IVN en vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland al een brandbrief aan de gemeente. Ook zij vrezen voor ‘ernstige verstoring’ voor de broedvogels en andere natuur.

Mud Masters is onderdeel van de Fieldlab-experimenten, waarbij onderzocht wordt hoe grote groepen mensen op een zo veilig mogelijke manier samen kunnen komen.

Geen invloed op broedende vogels

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer laat weten dat de Wet natuurbescherming met het evenement niet geschonden wordt. Die conclusie, die eerder getrokken werd door een ecologisch adviesbureau is woensdag nogmaals bevestigd door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Het College ziet daarom geen reden om de vergunning te weigeren.

Mud Masters-organisator André Skwortsow is blij met het besluit. “We hebben al vele hindernissen afgelegd om dit event te kunnen organiseren, dus we zijn heel blij dat de vergunningen nu definitief binnen zijn.”

Een ander besluit was in de ogen van Skwortsow onterecht geweest. “We organiseren dit evenement al jaren en doen dat ook al jaren goed. Ik kan echt niet wachten om zaterdag al die duizenden blij mensen te zien.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden