Amsterdam Bewaar

Groen licht voor fusie 'Gülenscholen'

Basisschool De Witte Tulp in Osdorp, waar na de mislukte couppoging in Turkije 181 leerlingen niet meer terugkeerden.
Basisschool De Witte Tulp in Osdorp, waar na de mislukte couppoging in Turkije 181 leerlingen niet meer terugkeerden. © ANP

Het college heeft positief gereageerd op een verzoek van de stichtingen Witte Tulp Onderwijs en Cosmicus Onderwijs om te fuseren.

Dat heeft wethouder Kukenheim van Onderwijs woensdag in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De twee scholen zijn gelieerd aan de Turkse spiritueel leider Fethullah Gülen, wiens aanhang door de Turkse president Erdogan wordt beschuldigd van de mislukte couppoging in juli van dit jaar.

De spanningen die daarop volgden hebben tot een forse afname in leerlingenaantallen geleid op de scholen. Basisschool Cosmicus in Noord 'verloor' 52 leerlingen, bij de Witte Tulp in Osdorp keerden zelfs 181 leerlingen niet terug. Overigens zijn alle destijds vertrokken leerlingen inmiddels weer ondergebracht op nieuwe scholen.

Risico's en kwaliteit
Beide besturen richtten zich daarop tot de gemeente met het verzoek om toestemming voor een fusie. Die zou helpen bij het spreiden van financiële risico's en onderwijskwaliteit te waarborgen.

Het voornemen van een fusie tussen beide besturen stamt al uit 2015. Vooral de stichting Cosmicus Onderwijs blijkt nu echter in een financieel kwetsbare situatie te verkeren. De fusieplannen kregen daardoor meer prioriteit. 

Het is nu aan de scholen om een zogeheten Fusie Effect Rapportage (FER) in te dienen. Daarin zijn een advies van betrokken gemeenten en medezeggenschapsraden nodig. Beiden zijn voor De Witte Tulp en Cosmicus al binnen. Omdat er bij de fusie minder dan tien scholen betrokken zijn, is tussenkomst van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport niet nodig.

Lees ook: Nog steeds spanningen in Turkse gemeenschap in Amsterdam