Amsterdam Bewaar

Groen licht voor deel plan meer openbare wc's

Plaskrul op het Amstelveld
Plaskrul op het Amstelveld © ANP

De beweging die strijdt voor meer openbare toiletten in de stad, heeft terrein gewonnen. Wethouder Laurens Ivens (SP, wonen) wil werken aan meer openbare toiletten die ook toegankelijk zijn voor vrouwen en mindervaliden.

Wel moet gemeenteraadslid Ilana Rooderkerk (D66), indiener van het plan 'Baas over eigen blaas', het financiële plaatje compleet maken.

Het college wil meegaan in het 'plasprotocol' uit haar voorstel. Dat houdt in dat in het stadscentrum en andere drukke gebieden elke 500 meter een openbaar of opengesteld toilet moet staan.

Daarvoor wil de gemeente in gesprek met ondernemers over het gebruik van wc's en kijken naar de mogelijkheden van wc's in gemeentelijke gebouwen.

Ook wil de gemeente de Hoge Nood-app ondersteunen. Daarin is een kaart te zien met voor voorbijgangers toegankelijke toiletten, bijvoorbeeld in sportscholen en cafés. De gemeente maakt ook locaties van haar openbare toiletten beschikbaar in de app.

Zak met geld
Voor de rest van het voorstel, dat onder meer alle plaskrullen wil vervangen door genderneutrale wc's, is nog geen steun. Rooderkerk vindt dat de 7500 euro die de meer dan dertig plaskrullen in de stad nu jaarlijks per stuk kosten, aan onderhoud, ook kan worden gestoken in goede, toegankelijke toiletten die minder stankoverlast geven.

Als ik gebruik had gemaakt van een plaskrul, had ik vast een boete gekregen voor onfatsoenlijk gedrag

Geerte Piening

Geerte Piening, die in 2017 haar wildplasboete aanvocht, maar uiteindelijk toch moest betalen, sprak tijdens de vergadering. "Als ik, zoals de rechter voorstelde, gebruik had gemaakt van een plaskrul, had ik vast een boete gekregen voor onfatsoenlijk gedrag, want dat is niet op een fatsoenlijke manier te doen."

Ook ondernemer Coen van Houwelingen van Sanitronics deed zijn zegje. Hij wil, net als in Rotterdam is gedaan, zelfreinigende toiletten plaatsen in de stad. Ivens ziet vooral de zak met geld die daarvoor nodig is. Een eenmalige investering van ruim een ton en het jaarlijkse onderhoud van de nieuwe wc's zou zo'n 10.000 euro kosten - per wc. 

Als het aan GroenLinks ligt, mag dat geld niet uit reclameborden naast die openbare toiletten komen, om vercommercialisering van de stad tegen te gaan. D66 zoekt naar een oplossing om het bedrag wel te kunnen opbrengen en dient het voorstel definitief in tijdens de raadsvergadering in april.

Lees ook: Geertes strijd voor openbare toiletten is nog niet gestreden