'Groeiend gebruik crystal meth in Amsterdam'

Het gebruik van crystal meth (methamfetamine) in Amsterdam liet afgelopen jaar een opvallende stijging zien.

ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat stelt onderzoeksinstituut KWR Watercycle Research Institute, betrokken bij het jaarlijks onderzoek naar water in Europese steden door het Europese Agentschap voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA).

Onderzocht werd het rioolwater van onder meer de steden Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. Methamfetamine wordt in Nederland erg weinig gebruikt, maar in Amsterdam was vorig jaar sprake van een verdubbeling vergeleken met het voorgaande jaar.

Daarmee ligt het gebruik van de harddrug echter nog altijd stukken lager vergeleken met veel vooral Oost-Europese landen. Ook ligt het gebruik van meth aanzienlijk lager vergeleken met cocaïne.

Verklaring
Een duidelijke verklaring voor de toename van het crystal meth-gebruik in Amsterdam is er niet. "In Utrecht en Eindhoven is de afgelopen jaren maar twee keer methamfetamine aangetroffen, terwijl in Amsterdam de hoeveelheden met een factor vier zijn toegenomen in vergelijking met 2012'', aldus KWR.

Het gebruik van cocaïne in Amsterdam en Utrecht is in het afgelopen jaar licht gestegen. In de voorgaande zes jaar was het gesnuif van coke "redelijk stabiel'' in Nederland.

Het gebruik van de partydrug MDMA (ecstasy) lag in Nederland in 2018, net als in de afgelopen jaren, het hoogst van heel Europa. KWR stelt ook vast dat er in Utrecht voor het eerst sporen van een drugsafvallozing zijn aangetroffen in het riool.

Lees ook: Analyse rioolwater: stad snuift 3,5 kilo coke per dag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden