Griekenland-protest op de Dam: ‘Met niet meer dan 100 mensen’
Alle commotie over de vorige demonstratie op de Dam rond Black Lives Matter is nog niet geluwd of de volgende bijeenkomst staat er gepland, voor donderdagavond om acht uur. Het gaat deze keer om een stil protest tegen de weigering van Nederland om vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen.
Meer dan honderd mensen moeten er nu op de Dam maar niet komen, is de hoop van Hella Rottenberg. Ook bij de organisator van de nieuwe actie zijn de beelden van de demonstratie tegen racistisch politiegeweld van maandag nog vers.
Kruisjes
Bij het stille protest worden kruisjes gezet, om een afstand van anderhalve meter te kunnen garanderen. Een eigen ordedienst moet de rest doen, als het gaat om het naleven van de coronaregels.
Honderd mensen vindt Rottenberg een mooi aantal. Het draait om een symbolisch en stil protest, dat ook in twintig andere steden wordt gehouden en waaraan bekenden meedoen als voormalig burgemeester Job Cohen, televisiepresentator Dieuwertje Blok en cabaretier Erik van Muiswinkel. In Den Haag geeft rapper Typhoon acte de présence, evenals Joshua Nolet, zanger van Chef’Special.
Griekenland heeft enkele maanden geleden een noodoproep gedaan en Europese landen gevraagd om 2500 alleenreizende kinderen op te nemen, die in overvolle, smerige en gevaarlijke vluchtelingenkampen zitten, waaronder dat van Moria. Ze volgen nu geen onderwijs, hebben gebrekkige toegang tot medische zorg en staan er alleen voor in de kampen. “Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt en verhandeld. Sommigen verdwijnen volledig uit het zicht,” aldus Vluchtelingenwerk Nederland.
Het kabinet ging voorlopig niet verder dan het aanbod geld te doneren voor een opvanghuis voor 48 kinderen op het Griekse vasteland. Opvang buiten Griekenland ‘draagt niet bij aan een structurele oplossing’, aldus staatssecretaris Ankie Broekers-Knol.
Inmiddels hebben zich al honderd gemeenten bereid verklaard kinderen op te nemen, waaronder Amsterdam. Twee maanden geleden nam de gemeenteraad nog een motie aan waarin zij uitspreekt dat de stad ‘barmhartig moet zijn’ en, samen met steden als Utrecht, Groningen en Nijmegen, mee moet werken aan de opvang van 500 kinderen uit kampen op het eiland Lesbos.
Illegaliteit
Sindsdien gebeurde er niets. “Ik heb het meermaals aan de orde gesteld in Den Haag,” zegt wethouder Rutger Groot Wassink (GroenLinks). “Maar zolang het kabinet niet meewerkt, kunnen we niets. Wat bied je ze als je ze gewoon maar hierheen haalt? Een bestaan in de illegaliteit. Daar schieten ze ook niets mee op.”
Toch hoopt hij nog steeds dat het kabinet van koers verandert. “In Amsterdam kunnen we 30 tot 35 kinderen opnemen. Daar hebben we voldoende mogelijkheden in pleeggezinnen voor en we kunnen ze ook goede begeleiding bieden, ook in deze coronatijd. Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en Portugal doen het ook. Maar het ontbreekt hier in Nederland aan politieke wil. Dan kun je alleen proberen de druk op te voeren.”
Rottenberg, een beetje geschrokken van de commotie van maandag: “Maar zeg er vooral bij dat we dat met niet meer dan honderd mensen willen doen.”