Greta Thunberg uit kritiek op komst biomassacentrale naar Diemen

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg is kritisch op de plannen voor een biomassacentrale in Diemen. De centrale zou volgens haar juist zorgen voor méér CO2-uitstoot, niet minder.

Het Parool
null Beeld EPA
Beeld EPA

‘Meer dan 200.000 ton houtpellets zullen elk jaar worden verbrand in de geplande energiecentrale van Vattenfall in het Nederlandse Diemen,’ schrijft ze op Twitter over de plannen van het Zweedse energiebedrijf. ‘De investering maakt deel uit van de omschakeling van het bedrijf naar fossielvrij - maar in plaats daarvan riskeert men een verhoogde uitstoot van koolstofdioxide (CO2).’

De inmiddels 18-jarige Thunberg baseert zich op een artikel die de Zweedse krant Dagens Nyheter deze week publiceerde. De krant concludeert dat het verbanden van pellets meer uitstoot veroorzaakt dan de verbranding van kool. Volgens het artikel zouden er dagelijks ongeveer 36.000 zakken met daarin zestien kilo aan houtpellets worden verbrand. Dit staat haaks tegenover de ‘groene’ berichtgeving van Vattenfall, aldus de krant. Vattenfall zegt in haar campagne namelijk zich in te zetten om fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk te maken.

Vattenfall laat in een reactie weten dat het sowieso niet vóór het voorjaar van 2022 zal beslissen of de centrale er überhaupt komt. Intussen worden alternatieven onderzocht, luidde de reactie van Ulrika Jardfelt van Vattenfall in het Zweedse artikel. “Vattenfall zal geen centrale bouwen als de overheid, lokale politici of consumenten het niet willen. We zijn niet doof voor de publieke opinie,” zei ze.

Protesten

In Nederland werd fel geprotesteerd door onder meer activisten van Extinction Rebellion, toen Vattenfall bijna 400 miljoen euro SDE-subsidie toegezegd kreeg. Die subsidie is namelijk bedoeld voor het stimuleren van duurzame energieproductie en klimaattransitie. De provincie Noord-Holland heeft vergunningen verstrekt voor de bouw van de centrale, wat door meerdere milieuactivisten wordt aangevochten.

Biomassa is omstreden, omdat het officieel nog meetelt als duurzame energie. De uitstoot van koolstofdioxide die vrijkomt bij houtverbranding voor biomassa, wordt namelijk niet meegerekend. Actiegroep Comité Schone Lucht verzet zich daarnaast tegen de komst van de biomassacentrale omdat deze luchtvervuiling als gevolg zou hebben.

De mogelijke komst van een biomassacentrale naar Diemen is al langer een heet hangijzer, zowel onder politici als onder inwoners. Vorig jaar maakte Vattenfall bekend op de rem te trappen bij de bouw van de biomassacentrale in Diemen. Door het hoog opgelopen protest wil het energie­bedrijf eerst van de politiek horen dat biomassa nog gewenst is als warmtebron.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden