Amsterdam Bewaar

Great Bubble Barrier wint Postcode Loterij Green Challenge

Great Bubble Barrier wint Postcode Loterij Green Challenge
© Roy Beusker

The Great Bubble Barrier heeft de Postcode Loterij Green Challenge gewonnen. De Amsterdamse start-up die met een soort luchtgordijn van belletjes voorkomt dat plastic afval naar zee stroomt viel het meest in de smaak bij de jury van de jaarlijkse duurzaamheidsprijs.

The Great Bubble Barrier wint daarmee een half miljoen euro. En dan te bedenken dat het bedrijf nog maar twee jaar geleden is begonnen door Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet en Saskia Studer uit ergernis over de rommel die ze zagen liggen, onder meer langs het IJ. 

Het geld komt goed van pas: volgend jaar willen ze hun eerste bellengordijn installeren in een rivier in Nederland. Welke rivier dat wordt is nog niet bekend. Daarover zijn ze nog in gesprek met gemeenten en andere mogelijke partners. Eerder dit jaar toonden ze met een proef in de monding van de IJssel bij Kampen aan dat hun vinding werkt.

Plasticdeeltjes
86 procent van het testmateriaal werd tegengehouden. Door lucht te persen door een geperforeerde buis op de bodem van de rivier kringelen luchtbelletjes omhoog en nemen ook kleine plasticdeeltjes mee naar de oppervlakte. Daar drijft het plastic dankzij de bubbels richting de kade, waar ze worden afgevangen.

De meeste rivieren in Nederland kunnen we aan.

Anne Marieke Eveleens

Als een van vijf genomineerden voor de Green Challenge wist The Great Bubble Barrier zich al verzekerd van 100.000 euro. Dat stelde de drie oprichters, alledrie twintigers, in staat om hun banen op te zeggen en zich helemaal te storten op het uitbouwen van hun start-up. Nu het prijzengeld is opgelopen tot het vijfvoudige schept dat zoveel mogelijkheden dat ze die nog nauwelijks kunnen overzien, zegt Eveleens.  

Rivieren
Er komt geld beschikbaar voor extra onderzoek. De start-up wil uitzoeken of het bellengordijn zich ook goed houdt in diepe riviermondingen tot twintig meter diep. "Bij Kampen hebben we het getest tot 7 meter diep, dus de meeste rivieren in Nederland kunnen we aan." 

Ook willen ze nagaan hoe ze meer deeltjes kleiner dan 3 millimeter kunnen tegenhouden, de zogeheten microplastics waarin rondslingerend plastic uiteenvalt. Daarnaast willen ze het systeem dat het afval langs de kade vasthoudt verbeteren en de mogelijkheden onderzoeken om uit te breiden naar andere delen van Europa en Azië.

Lees meer: Start-up test onderwatergordijn tegen zwerfvuil

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.