Amsterdam Bewaar

Grauwe brij van de RAI-gebouwen succesvol opgefleurd met mysterieuze beelden (****)

Grauwe brij van de RAI-gebouwen succesvol opgefleurd met mysterieuze beelden (****)
© Sanne Zurné

De nieuwe beelden op het Europaplein lijken vrolijk en kleurrijk, maar krijgen bij nadere beschouwing iets surrealistisch en vreemds. Toch valt het onder openbare kunst die wél geslaagd is.

Aluminium beelden

Ons oordeel: ★★★★☆
Van: Guillaume Bijl
Waar: Europaplein (RAI)
Waarom: Nieuw

Kunst in de openbare ruimte heeft een broos imago. Niet heel verwonderlijk: vaak schieten bij die term toch de roestige, amorfe proppen staal op sokkels te binnen, waar ­menige Amsterdammer tanden­knarsend langsfietst, iets sissend over 'belastingcenten'.

Misschien moet écht geslaagde openbare kunst wat vaker worden bezongen. Op het Europaplein, bij de entrees van de RAI, zijn onlangs zes beelden geplaatst van de Belgische kunstenaar Guillaume Bijl. Het is pretentieloos aangekondigd als 'Feestelijke beeldenreeks', met als voornaamste doel de grauwe brij van de RAI-gebouwen op te fleuren.

De beelden van geschilderd aluminium zijn 4,5 tot 7,5 meter hoog en be­ïnvloed door volkscultuur. We tellen twee reusfiguren, twee illusionisten die vrouwen laten zweven en twee steltlopers die Hollandse melkmeisjes op hun schouders laten ­balanceren.

Sommige beelden zijn cartoonesk, andere juist hyperrealistisch, maar intrigerend zijn ze allemaal. De sfeer ervan verandert als je er langer naar kijkt. Wat op het eerste gezicht vrolijk en kleurrijk lijkt te zijn, krijgt bij nadere beschouwing iets surrealistisch en vreemds. Dan kijken de melkmeisjes ineens niet tevreden meer, maar bezeten. En kan de clowneske steltloper zo in menige koortsdroom figureren.

Het is alleen jammer dat de beelden zo hoog op hun betonnen blokken zijn geplaatst. Het effect was groter geweest als ze op ooghoogte hadden gestaan, als fabelachtige poortwachters op een verder saai plein.