Amsterdam Bewaar

Grapperhaus: 'Jumpen op pilletjes moeten we niet gedogen'

Burgemeester Halsema en minister Grapperhaus: 'De verantwoordelijkheid ligt ook bij mensen op de Zuidas die zich lenen voor financiële constructies om misdaadgeld wit te wassen'
Burgemeester Halsema en minister Grapperhaus: 'De verantwoordelijkheid ligt ook bij mensen op de Zuidas die zich lenen voor financiële constructies om misdaadgeld wit te wassen' © Frank Ruiter

Burgemeester Halsema en justitieminister Grapperhaus zijn trots op hun deal waardoor er 172 agenten worden vrijgespeeld. Maar de CDA-minister geeft én neemt, want hij kondigt ook een inperking aan van het tolerante Amsterdamse drugsbeleid.

'Als het verkeer vaststaat, breng de arrestanten dan in een politieriksja naar het Justitieel Complex Schiphol," grapt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) als hij de ­details bespreekt van de nieuwe samenwerking met burgemeester Femke Halsema. "Ho ho, riksja's vallen onder toeristisch vervoer en dat willen we niet stimuleren," reageert Halsema lachend.

De sfeer tussen de bestuurders is opperbest en dat is niet verwonderlijk. Eindelijk ligt er concreet resultaat op tafel waarmee er snel extra agenten worden vrijgespeeld in het overbelaste Amsterdam.