Grapperhaus: Brandweerlui maakten foto reanimatie Maynard

Onderzoek naar de gecrashte auto van Kelvin Maynard. Beeld INTER VISUAL STUDIO via REUTERS
Onderzoek naar de gecrashte auto van Kelvin Maynard.Beeld INTER VISUAL STUDIO via REUTERS

Brandweerlieden hebben foto’s gemaakt van het reanimeren van Kelvin Maynard, de 32-jarige ex-profvoetballer die 18 september werd doodgeschoten in Amsterdam-Zuidoost.

ANP/ Het Parool

Dat heeft minister Ferd Grapperhaus donderdag aan de Tweede Kamer gemeld.

Maynard werd doodgeschoten in een auto. Daarna circuleerden er foto’s van de plaats delict, onder andere ook van de reanimatie van de getroffen Maynard. Omdat toen al duidelijk was dat er geen persfotografen in de buurt waren, rezen er vermoedens dat hulpverleners foto’s hadden gemaakt.

Grapperhaus schrijft de Kamer dat de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland hem heeft bevestigd dat de foto’s zijn gemaakt door ‘een of meerdere brandweerlieden van deze regio’.

Grapperhaus uit er zijn ongenoegen over ‘dat daar door brandweerlieden foto’s zijn gemaakt van een stervende dan wel iemand die vocht voor zijn leven, en dat die foto’s zodanig zijn verspreid dat deze in de media zijn gekomen en op internet vrijelijk beschikbaar zijn’.

Hij laat weten dat een extern bureau in opdracht van de veiligheidsregio onderzoek doet en dat er daarna passende maatregelen komen. Bovendien is binnen de brandweer nogmaals gesproken over hoe om te gaan met beeldmateriaal. Er is nog niemand geschorst.

CDA-Kamerlid Chris van Dam had de minister er vragen over gesteld.

De brandweer Amsterdam-Amstelland vindt het ‘vanzelfsprekend heel ernstig’ dat brandweerlieden van het korps foto’s hebben gemaakt van het reanimeren van de doodgeschoten ex-profvoetballer Kelvin Maynard. Vooralsnog is niemand geschorst, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden