Amsterdam Bewaar

Chinees Nieuwjaar op de Dam

Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via Whatsapp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.

Vuurwerk op de Dam

Het Chinees Nieuwjaar is traditiegetrouw ingeluid met vuurwerk op de Dam. Ook werd er een drakendans opgetreden om het Jaar van de Hond te vieren.

Grafsteen bij het vuil

Een bewoner van de Amsterdamse binnenstad trof maandagochtend een onalledaags tafereel aan bij het grofvuil: een marmeren grafsteen met de tekst 'Rust zacht, lieve moeder'.

"Ik liep over de Langstraat, tussen het Singel en de Herengracht, ter hoogte van de Brouwersgracht en zag dit toen staan," vertelt Max von Kreyfelt, organisator van politiek café Weltschmerz. 

"Ik denk dat het graf al eerder geruimd is, dan wordt er gevraagd wat je met de steen wil. Iemand zal wel gezegd hebben 'Kom maar op met die steen' en ik vermoed dat die persoon nu ook is overleden en zijn of haar spullen aan de straat zijn gezet," aldus Von Kreyfelt.

Spaarndammertunnel open voor fietsers

Wethouder Eric van der Burg opende zaterdagmiddag officieel de Spaarndammertunnel. Maar voordat auto's van de nieuwe tunnel gebruik kunnen maken was het asfalt zaterdag speelterrein voor alle andere soorten wielen. Fietsen, skateboards en rollators mochten vrij gebruik maken van het verse asfalt. En dat leverde leuke plaatjes en video's op.

Op een zeehond over het ijs

Over anderhalve maand strijden de beste schaatsers in het Olympisch Stadion om het wereldkampioenschap allround, maar de komende weken is er op De Coolste Baan nog plek voor fanatieke amateurs, enthousiaste krabbelaars en ook de allerjongste schaatsertjes.

Spelenderwijs leert men het meest, zo blijkt maar weer. De stoel waar kinderen vroeger achter leerden schaatsen of op werden voortgeduwd door hun ouders heeft plaatsgemaakt voor een vrolijker hulpmiddel.

Passender ook, want de eerste onhandige slagen van een kind op het ijs doen inderdaad veel denken aan de onbeholpenheid van een jonge zeehond op een drooggevallen plaat die zich een weg terug naar zee probeert te banen.

Nieuwe uiterlijk Arena meer zichtbaar

Ruim een half jaar werken verschillende partijen aan de verbouwing van de Johan Cruijff Arena. Zowel aan de binnen- als aan de buitenkant zijn de veranderingen inmiddels zichtbaar. Een groot deel van de stoelen in de Arena zijn inmiddels vervangen door roodwitte exemplaren. De buitenkant moet een frisser uiterlijk krijgen en geschikter worden gemaakt voor de doorstroom bij grote evenementen. 

De verbouwing kost naar verluidt zo'n 50 miljoen euro en moet klaar zijn voor het EK voetbal in 2020. De capaciteit van het stadion blijft met ruim 50.000 plaatsen onveranderd. 

Amsterdam is zeker van drie groepswedstrijden en een achtste finale van het EK dat ter ere van de zestigjarige verjaardag van het toernooi in dertien verschillende steden wordt afgewerkt. Als het Nederlands elftal zich plaatst voor het EK, speelt het twee 'thuiswedstrijden' in de hoofdstad.

Samba Kid in Diemen

Bij de hervatting van de Eredivise kan de eerste klap voor Ajax volgende week een daalder waard zijn. Op zondag 21 januari komt landskampioen Feyenoord op bezoek, Klassieker-tijd dus. 

Om de smaakmaker van de eerste seizoenshelft een duwtje in de juiste richting te geven eert het onvolprezen Kamp Seedorf de Braziliaan David neres met een eigen kunstwerk. Onder een viaduct ergens in Diemen is zijn afbeelding door de gemaskerde kunstenaars uit Almere aangebracht.

Om mensen te waarschuwen dat ze hun fiets niet aan het water op de Oosterdokskade mogen laten staan, zijn borden geplaatst. Plus nog wat extra, voor de zekerheid.

Muurbloemen

Meer dan 100.000 gedroogde tulpenblaadjes verwerkte kunstenares Jennifer Tee in Tulpen Palepai, haar kunstwerk voor het metrostation van de Noord/Zuidlijn onder het Centraal Station. Het als fotoreproductie uitgevoerde eindresultaat is nu al te zien in de metrohal.

Wethouder Pieter Litjens verrichte vrijdag de onthulling. Tee gebruikte bijzondere soorten, zoals de zwartpurperen Queen of Night en de Rembrandttulp, met een iris erin. Met het drogen en plakken was haar zeskoppige team een half jaar zoet.

De originele tulpenblaadjes waren eerder dit jaar in het Rijksmuseum te zien. In het kunstwerk combineert Tee - dochter van een Nederlands-Engelse moeder en een Chinese vader, geboren in Indonesië - de tulp - het wereldberoemde Nederlandse icoon - met geweven kleden uit het zuiden van Sumatra: de palepai, scheepjes- of muurdoeken.

Chanoeka

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen had woensdagavond de eer de kaarsen van de chanoekia, de speciale kandelaar voor het Joodse lichtjesfeest Chanoeka, op de Dam te ontsteken. De chanoekia, die in tegenstelling tot de 'normale' zevenarmige menora, negen armen heeft, blijft staan tot en 20 december. 

Oh denneboom, oh denneboom

De reusachtige Nordmann van ongeveer twintig meter die sinds deze week op de Dam staat is vrijdagavond eindelijk verlicht. Duizenden lichtjes sieren de boom die dit jaar afkomstig is uit een achtertuin in het Duitse Niederheiden. 

Lees ook: De lange reis van de kerstboom naar de Dam

De waarnemend burgemeester is nu al Ajacied

Na zijn eerste dag als waarnemend burgemeester heeft Jozias van Aartsen een mooi cadeau gekregen, tijdens een welkomstfeestje van de gemeenteraad.

Trots houdt de nieuwe eerste burger van de stad zijn shirtje van Ajax vast, met achterop zijn naam en natuurlijk rugnummer 1.

Beeldblog-archief

Nog meer Parool-beeldblog? In ons archief vind je nog veel meer van de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden.