Plus

Graffitiwerk op de Wallen na vier maanden al overgespoten: ‘Impulsief misverstand’

Pas vier maanden was de muurschildering in de Trompettersteeg in Centrum te bewonderen, nu is deze deels verdwenen. Een ondernemer heeft ‘uit een misverstand’ het kunstwerk van graffitikunstenaar Dopie overgeschilderd.

Tahrim Ramdjan en Marijne Beijen

De muurschildering in betere tijden. Beeld Nosh Neneh.

Wat voorheen een optische illusie van duizelingwekkende kwaliteit was, is nu nog slechts een geschilderde muur. Het 3D-kunstwerk van kunstenaar Dopie in de Trompettersteeg op de Wallen, is voor de helft zwart gespoten. Volgens Cor van Dijk, voorzitter van de ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal, komt dat voort uit een ‘misverstand’.

Oud prostitutiepand

Dat zit zo: de helft van Dopies muurschildering was te bewonderen op het pand van coffeeshop The Bulldog, waarvan Henk de Vries eigenaar is. “Dat is een ondernemer met een warm hart voor de buurt,” zegt Van Dijk. “Hij was een van de laatste der Mohikanen, als het aankomt op ondernemers die al langere tijd in deze buurt gevestigd zijn, maar komt er nu niet dagelijks meer.”

Naast de coffeeshop zit een oud prostitutiepand, aan de Dollebegijnensteeg. Van Dijk: “Dat pand was van een oud-ondernemer die het onder dwang heeft moeten verkopen. Henk voelde met hem mee.”

‘Impulsief’

Die zag vervolgens dat de muur van het voormalig prostitutiepand was overgeschilderd. “Daar zat graffiti onder die Henk in het verleden had medebekostigd, en bovendien zat daar wat emotionele waarde aan. Dat vond hij niet prettig en dacht toen: daar ga ik niet in mee.” Zodoende heeft hij – volgens Van Dijk ‘een beetje impulsief’ – het gedeelte van Dopies muurschildering op de wand van The Bulldog zwart laten schilderen.

Dopie – echte naam Tom Linnenbank – was vooral 'verbaasd’ toen hij de beschadiging van zijn kunstwerk aantrof. “Tijdens de uitvoering van het werk mochten wij onze materialen stallen bij The Bulldog. En het werk stond er inmiddels meerdere maanden.”

Meerdere dagen

Van Dijk heeft al een aantal keer met coffeeshophouder De Vries gesproken over de situatie. “Hij zegt dat dat niet zijn bedoeling was, nu hij weet dat Dopies graffiti niets te maken had met die overschildering waar hij boos over was.” Maar wat nu? "We gaan proberen Dopie weer over te halen om het te herstellen.”

Zit Dopie daarop te wachten? "Daar ben ik nog over aan het nadenken, omdat mijn planning de komende maanden vol zit. Bovendien duurt het herstellen van het werk meerdere dagen.”

De muurschildering op de Trompettersteeg in volle glorie. Beeld Nosh Neneh
De muurschildering op de Trompettersteeg in volle glorie.Beeld Nosh Neneh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden