Amsterdam Bewaar

Graffiti-ode aan Van der Laan op de NDSM-werf

Kunstenaarsduo Telmo Miel werkte sinds woensdag aan het gigantische kunstwerk. Op dit beeld het werk in aanmaak, eerder deze week.
Kunstenaarsduo Telmo Miel werkte sinds woensdag aan het gigantische kunstwerk. Op dit beeld het werk in aanmaak, eerder deze week. © Peter Ernst Coolen

Kunstenaarsduo Telmo Miel heeft zaterdag een ode aan burgermeester Eberhard van der Laan voltooid op de NDSM-werf.

Het kunstwerk is gemaakt in opdracht van Street.Art Today, het straatkunstplatform dat volgend jaar een museum opent op de NDSM-werf.

"We waren enorm aangeslagen door het nieuws dat de burgemeester zijn functie neerlegt," zegt curator Peter Ernst Coolen. Al snel kwam het idee voor een ode aan Van der Laan. "En toevallig zijn wij goed in street art."

Vorig jaar rond deze tijd zat hij nog bij Van der Laan thuis. "We waren uitgenodigd voor een receptie omdat we een kunstwerk van Anne Frank hadden geplaatst. We hebben hem leren kennen als een hele fijne man en burgemeester."

Verschillende beelden
Telmo Miel, een kunstenaarsduo dat ook kunst maakt voor het te openen museum op de NDSM-werf, was meteen enthousiast over het idee van Street.Art Today.

De mannen, die in hun werk vaak verschillende beelden in elkaar laten overgaan, bedachten zelf het ontwerp van het kunstwerk.  

Sinds woensdag werkten ze aan de muur, waarop nu twee portretten van de burgermeester te zien zijn.

Coolen: "Het is een eerbetoon aan de meest fantastische burgemeester die de stad ooit gekend heeft."

Lees alles over het terugtreden van Van der Laan in ons dossier.