Graffiti-actie voor zieke Ruby: ‘Ze wil zo graag zelfstandig leven’

Op het terras van café Louis Davids in Zuid prijkt vanaf maandag een graffitikunstwerk van bijna 10 meter breed en 1,20 meter hoog. Niet om het terras mee op te fleuren, maar voor een goed doel: de behandeling van de Amsterdamse Ruby Alladin (25).

Verena Verhoeven
David Jurgens, van Amsterdam Graffity Art, werkt aan het kunstwerk voor Ruby Alladin. Beeld Rolien Scheepbouwer
David Jurgens, van Amsterdam Graffity Art, werkt aan het kunstwerk voor Ruby Alladin.Beeld Rolien Scheepbouwer

Al ruim tien jaar is Ruby aan bed gekluisterd door het tethered cord syndroom, wat inhoudt dat haar ruggenmerg vastzit aan de onderste ruggenwervels, in combinatie met het Ehlers-Danlossyndroom, een bindweefselaandoening. De 25-jarige vrouw ligt hele dagen met pijn in een donkere kamer in Watergraafsmeer, waar ze samen met haar moeder Rolien Scheepbouwer (55) woont.

In januari sprak Het Parool Scheepbouwer over haar dochter en de voor haar opgezette crowdfundingsactie. Er is in totaal 200 duizend euro nodig om Ruby twee keer te laten opereren in Amerika, waar de enige arts werkt die haar kan helpen. In januari was er nog 110.000 euro nodig, nu moet er nog 52.000 euro worden opgehaald. En daar wil graffitikunstenaar en horecaondernemer David Jurgens (39) bij helpen.

Perfecte plek

Van rapper Extince, die zich ook inzet voor Ruby, hoorde Jurgens over haar situatie. Zijn twee cafés zijn door de coronamaatregelen gesloten, waardoor Jurgens meer tijd heeft voor graffiti. “Zo kwam ik op het idee om Amsterdam Graffiti Art, de naam waaronder ik mijn werk maak, in te zetten voor de crowdfunding.” De locatie was snel gevonden. Café Louis Davids, waar Jurgens en zijn broer eigenaar van zijn, zit ‘op een A-locatie’. “Er komt enorm veel verkeer langs; de perfecte plek om aandacht te vragen voor SaveRubysLife.nl.”

Het resultaat: een opvallend graffitiwerk dat niemand die door de Rijnstraat komt kan missen. “Ga maar eens tien jaar lang in een donkere kamer liggen. Dat is niet te doen, onmenselijk gewoon. En dat terwijl Ruby zo creatief is en veel ambities heeft. Ik doe dit in de hoop dat zij die ambities nog waar kan maken.”

David Jurgens, van Amsterdam Graffity Art, werkt aan het kunstwerk voor Ruby Alladin. Beeld Rolien Scheepbouwer
David Jurgens, van Amsterdam Graffity Art, werkt aan het kunstwerk voor Ruby Alladin.Beeld Rolien Scheepbouwer

Amerika

Scheepbouwer was blij verrast toen Jurgens met het idee kwam: “Fantastisch, geweldig!” Moeder en dochter vertrekken vrijdag hoe dan ook naar Amerika, waar Ruby verschillende onderzoeken zal ondergaan. Zo wordt bepaald hoe de geplande operatie eruit gaat zien. Als de komende weken genoeg geld wordt opgehaald, kan ook de tweede operatie doorgaan. “Één operatie is al nuttig, maar alleen bij twee operaties kan Ruby echt herstellen. We doen er dan ook alles aan om dat geld nog op tijd binnen te halen.”

De Amsterdamse houdt hoop. “Ik laat me door niemand tegenhouden, anders gaat mijn dochter dood. Zo simpel is het. En ik heb veel vertrouwen in de Amerikaanse arts. Wanneer de operaties doorgaan is er volgens hem 90 procent kans op 80 tot 100 procent genezing. Daar focussen we ons op.” Scheepbouwer ziet elke dag verdriet en eenzaamheid bij haar dochter, maar merkt dat ook zij vertrouwen heeft. “Anders had ze het al lang opgegeven. Ze wil zó graag zelfstandig leven, haar passies volgen en ooit een gezin starten. Ik gun haar dat ontzettend.”

Ruby Alladin is aan bed gekluisterd. Beeld Rolien Scheepbouwer
Ruby Alladin is aan bed gekluisterd.Beeld Rolien Scheepbouwer
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden