PlusAchtergrond

Graag een piercing, maar bang voor pijn? Deze therapeut biedt soelaas

Altijd al een piercing willen zetten, maar bang voor de pijn? Hypno­therapeut Farah Lutvica (23) hyp­notiseert klanten voor ze zich laten piercen.

Joy Leering
Giancarlo Kastanja ligt onder hypnose op de tafel waar hij een piercing krijgt. Beeld Lin Woldendorp
Giancarlo Kastanja ligt onder hypnose op de tafel waar hij een piercing krijgt.Beeld Lin Woldendorp

Het is even afwachten of de mensen die zich hebben aangemeld voor een hypnose ook komen opdagen. Misschien is de hypnose nog wel beangstigender dan de piercing zelf. Bij Piercing Works in de Reguliers­breestraat hypnotiseert Lutvica de klanten van haar moeder Ira Lutvica, die piercer is. Ira leerde dat je met hypnose pijn kan verlichten, toen veel van haar klanten klaagden over de pijn die ze hebben tijdens en na het zetten van tatoeages of piercings. ­Farah trad drieënhalf jaar geleden in haar moeders voetsporen als hypnotherapeut.

Mensen die gehypnotiseerd zijn, zijn nog wel bij bewustzijn. De hypnose kan de pijn verlichten. Giancarlo Kastanja (21) had ooit een neuspiercing. Het gaatje was dichtgegroeid en daarom – en uit nieuwsgierigheid naar Lutvica’s hypnosepraktijk – heeft hij besloten om voor de tweede keer dezelfde piercing te laten zetten.

Kastanja is een beetje gespannen van tevoren, geeft hij eerlijk toe. Op het moment dat hij op de tafel gaat liggen en de deur achter hem dichtgaat, ontspant hij. “Je volgt met jouw ogen mijn hand,” instrueert Farah hem. “Je ogen worden zwaarder, ik knip met mijn vingers en dan sluit je ze.”

Vastgeplakt aan de tafel

Farah zorgt ervoor dat hij zijn rechterhand zodanig ontspant dat die aan de tafel is ‘vastgeplakt’. Hij krijgt hem niet meer omhoog wanneer ze hem vraagt dat in zijn trance te doen. Naar haar moeder, die de piercing zet, seint Farah dat Kastanja in een diepe trance is en de piercing mag worden gezet. Ze begeleidt zijn rechterhand omhoog en beweegt hem heen en weer. “Wanneer je jouw arm laat vallen, zijn de rechter- en linkerkant van je neus helemaal verdoofd. Eén. Twee. Drie. Verdoof.” En dan zit de naald erin. Kastanja verroert geen vin terwijl de piercing in zijn neus wordt gedaan. Lutvica signaleert bij haar moeder of de piercing goed is gezet en hij zijn ogen mag openen. Dat mag.

“Wel lekker,” antwoordt Kastanja als Farah hem vraagt hoe hij zich voelt na de hypnose. “Het is een interessante ervaring. Best wel leuk.” Geheel pijnloos was het piercen niet. Op een schaal van één tot tien geeft hij de pijn een vijf, terwijl dat de vorige keer een zeven was voor dezelfde plek.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden