Plus

Gillen en staande ovatie voor 'rockster' Michelle Obama

Wie van tevoren twitterde dat zij ­dezelfde lucht zou gaan inademen als Michelle Obama, werd gisteravond in de Ziggo Dome niet teleurgesteld. Die lucht moest wel worden gedeeld met 10.000 anderen.

Vera Spaans
Michelle Obama blijkt voor 10.000 mensen in de Ziggo Dome benaderbaar en openhartig Beeld ANP
Michelle Obama blijkt voor 10.000 mensen in de Ziggo Dome benaderbaar en openhartigBeeld ANP

"We gaan niet om acht uur beginnen," zegt een jonge vrouw droogjes tegen haar vader. Het is even voor achten en het plein voor de Ziggo Dome staat nog stampvol, terwijl de 'intimate conversation with Michelle Obama' om acht uur moet beginnen. Haar vader, de 68-jarige Henk van der Lely, wendt zich tot de verslaggever. "De grote vraag is natuurlijk: hoe intiem wordt het met 10.000 mensen?"

Zijn vrouw had kaartjes gekocht, zoals zijn vrouw altijd alles regelt. "Ze is al weken zenuwachtig," vertelt hun dochter. "Ze wilde hier zo graag heen. Ik hoorde pas gisteren dat ze een kaartje over had. Ik heb het boek niet eens gelezen."

Ze laat haar ogen glijden over het plein. "Opvallend veel mannen. Meestal zie je bij dit soort feministische bijeenkomsten alleen maar vrouwen." Leuke mannen vindt ze het hier. "Weldenkende mannen."

In de rij zien we PvdA-leider Lodewijk Asscher staan, we zouden kunnen zeggen dat die kwalificeert. En GroenLinksleider Jesse Klaver, advocaat Gerald Roethof en oud-CDA-staatssecretaris Joop Wijn.

Broekpak met glitters
Ze zijn toch de uitzonderingen. In de zaal zitten heel, heel veel vrouwen - opvallend veel met een kleur. De show zit strak in elkaar. De Britse interviewster Isha Sesay, met wortels in Sierra Leone, komt eerst op, en neemt plaats in een van de twee luie stoelen op het podium. Salontafel met plantje erop.

Na een filmpje over Michelle Obama's leven komt de oud-first lady zelf op, in een broekpak met glitters. Als een rockster, onder de tekst van Alicia Keys: Girl on fire. Staande ovatie van een gillende zaal.

Het is de zesde en laatste avond van Obama's tour door Europa. Sesay reisde al vaker mee, en interviewde haar een dag eerder in Parijs. Als je weet dat alles volgens script verloopt, zou de eerste vraag onbescheiden kunnen overkomen: hoe is het om de best verkopende memoires ooit te hebben geschreven? En dat het gesprek daarna gaat over haar vulnerability, is in deze setting wat bevreemdend. Obama is openhartig, ze klinkt benaderbaar - al kostte een meet and greet 1000 euro - maar kwetsbaar? Nee.

Voor de fans maakt het niets uit. Ze juichen als Obama een lans breekt voor positieve discriminatie, en als ze uitlegt hoe zwarte kinderen stelselmatig worden onderschat, hoe je het vuur in meisjes niet moet temperen. Grappig: dit publiek klapt niet zomaar aan het eind van een antwoord. Dat doen ze in het buitenland kennelijk wel - Sesay valt telkens net iets te lang stil voor ze aan de volgende vraag begint.

Dolblij
Na afloop is de stemming lyrisch. Mensen maken selfies met de foto van Obama op de achtergrond, als de voormalige first lady zelf al de zaal heeft verlaten.

De 63-jarige Francis Jones staat nog bij te komen. Ze is met de trein uit het Duitse Wiesbaden gekomen, waar ze werkt voor het Amerikaanse leger. Ze is dolblij, zegt ze.

"Dit is een zwarte vrouw die woonde in het Witte Huis dat door slaven is gebouwd. De cirkel is rond." In 2008 was ze er ook bij, bij de inauguratie. "Maar zo dichtbij als vanavond ben ik nog nooit geweest."

Fans

Het is haar passie, zegt de 23-jarige Reem Russom, student liberal arts and science in Den Haag. "Michelle Obama heeft passie en ambitie. Daarom is ze zo inspirerend." Voor mij is ze echt een motivational speaker, zegt haar zusje Fal (21), student fiscale economie in Tilburg. "Ik denk dat je vooral doorzettingsvermogen van haar kunt leren."

Hun vriendin Rienaysa Lamp-Antonia (31), sociaal werker in Den Haag, hoopt dat Obama een rol kan spelen bij het verwerken en vastleggen van de slavernijgeschiedenis.

Fal Russom kijkt verlegen bij wat ze nu gaat zeggen. "Ik vind dat ze het beter doet dan de huidige first lady."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden