Gigantisch konijn na restauratie terug in Westelijk Havengebied

Het beeld van een reusachtig liggend konijn is donderdag aan de Nieuwe Hemweg in het Westelijk Havengebied geplaatst. Het kunstwerk werd met de jaarwisseling vernield door vuurwerk, en is nu gerestaureerd weer op zijn oude plek te vinden.

Floor Meijs
Een van de drie reuze konijnbeelden (Berm Bunnies) wordt geplaatst in het Amsterdamse Havengebied. Beeld ANP
Een van de drie reuze konijnbeelden (Berm Bunnies) wordt geplaatst in het Amsterdamse Havengebied.Beeld ANP

Het gaat om een van de drie Berm Bunnies, die sinds juli 2020 in het Westelijk Havengebied staan, bedoeld om de fietsroutes daar aantrekkelijker te maken. Toen een vuurwerkbom de oren en een deel van het hoofd van het liggende konijnenbeeld grote schade toebracht, besloot opdrachtgever Havenbedrijf Amsterdam al gauw dat het beeld hersteld moest worden.

Duim omhoog

“Daar waren we ontzettend blij mee,” zegt projectontwikkelaar Sandra Hueber van Bright Up. Binnen een week stond het vernielde konijn in de werkplaats van kunstenaar Saske van der Eerden, de maker van de Berm Bunnies, die met de restauratie aan de slag ging. “Het idee was om het herstelde konijn voor het fietsseizoen terug te plaatsen, en dat is gelukt,” aldus Hueber.

Donderdag werd het liggende konijn uit de werkplaats van de kunstenaar getakeld. Van der Eerden: “Dat was wel een momentje, ik kreeg er kriebels van in m’n buik. Ik dacht: daar gaat ie weer, naar z’n vriendjes.”

Het beeld werd meteen goed ontvangen door voorbijgangers. “Tijdens het plaatsen van het konijn staken mensen hun duimen op en vrachtwagenchauffeurs toeterden flink.”

Betonlaag

Van de vernielingen zie je niets meer terug bij het teruggeplaatste beeld. De oplettende kijker zal zien dat de oren wat groter zijn dan voorheen, en iets anders op de kop geplaatst zitten. Van der Eerden: “Het blijft natuurlijk handwerk, en ik vind ’m zo eigenlijk nog net wat leuker.”

De kunstenaar bracht ditmaal ook een betonlaag aan in de kop, zodat ie extra stevig is. “Maar we gaan er niet van uit dat het beeld nogmaals vernield zal worden. We denken dat het een eenmalige actie was,” zegt Hueber.

Van der Eerden: “Het heeft geen zin om bang te zijn voor weer een vernieling, dan zou ik mijn werk als openbaar kunstenaar niet kunnen doen. Ik ga uit van de goedheid van de mens.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden