Een groepje verkent de stad met een gids van Mee in Mokum.

Plus

Gidsen wordt een dure hobby door strengere regels

Een groepje verkent de stad met een gids van Mee in Mokum.Beeld Lin Woldendorp

De vrijwilligers van Mee in Mokum, die al dertig jaar rondleidingen door de stad geven, maken zich zorgen over strengere regels voor gidsen. ‘Ik zal niet accepteren dat wij zo van de kaart worden geveegd.’

Michiel Couzy

Natuurlijk, Don Remkes begrijpt heel goed dat de gemeente iets wil doen aan de wildgroei van rondleidingen in het drukke centrum. De teamleider van Mee in Mokum ziet vrijwel dagelijks gidsen met grote groepen toeristen in de stad, die overlast veroorzaken, straten blokkeren of hun deelnemers bij sekswerkers naar binnen laten gluren. Op het Oudekerksplein staan elke week meer dan duizend van dit soort groepen stil, berekende de gemeente al eens.

Soms luistert Remkes mee, stiekem, naar de verhalen van de gidsen. “Het is tenenkrommend,” zegt hij. “Wat een partij onzin.”

De gemeente neemt maatregelen om de overlast van deze groepen tegen te gaan. Woensdag bespreekt de gemeenteraad de voorstellen om een verbod in te stellen op rondleidingen langs de ramen van sekswerkers. Ook moeten gidsen die meer dan vier personen rondleiden, beschikken over een ontheffing. Deelnemers aan rondleidingen moeten een toeslag betalen.

Straf

“Wij voelen ons gestraft,” zegt Remkes. “Al die regels gelden ook voor ons, terwijl wij ons al meer dan dertig jaar goed gedragen.”

Mee in Mokum is onderdeel van Gilde Amsterdam, een vrijwilligersorganisatie die onder meer taalcursussen verzorgt en steun biedt aan eenzame Amsterdammers. Namens Mee in Mokum geven ongeveer 75 vrijwilligers, meestal oudere (oud-)Amsterdammers, ongeveer 1200 rondleidingen in kleine groepen per jaar. Dat doen ze al 32 jaar. Meestal gaat het om familie- of bedrijfsuitjes of geïnteresseerde toeristen, nooit om vrijgezellenfeesten.

Gevels kijken

De rondleidingen gaan over het Joodse verleden van de stad, de maritieme historie of over de Jordaan en de oude binnenstad. De gidsen lopen ook over de Wallen, niet om naar sekswerkers te koekeloeren, maar om te kijken naar de bijzondere gevels in de Koestraat. De Wallen maken tenslotte deel uit van het historische centrum, waar monniken in de middeleeuwen in kloosters leefden.

Stemming

Morgen stemt de gemeenteraad over het plan. Wat staat erin?

Regels per 1 januari 2020:
- Een verbod op rondleidingen langs prostitutieramen
- Gidsen moeten een ontheffing hebben voor heel het centrum
- Maximale groepsgrootte gaat naar 15 personen
- Verbod op gratis rondleidingen en ronselen van deelnemers
- Gidsen moeten aan kwaliteitseisen voldoen
- Deelnemers gaan vermakelijk­hedenretributie betalen

De nieuwe regels zijn dan bedoeld om overlast te beperken, bijvoorbeeld van de zuiptours of de vrijgezellenfeesten die ook over de Wallen struinen, maar ze hebben net zo goed consequenties voor de vrijwilligers van Mee in Mokum, zegt Annemarie Bevers, directeur van Gilde Amsterdam. De gidsen moeten bijvoorbeeld allemaal een ontheffing aanvragen. Kosten: zeker 165 ­euro. Zo’n vergunning is nu al nodig op de Wallen, maar straks in heel het centrum.

“Onze gidsen zijn vrijwilligers, ze krijgen alleen een vergoeding voor reiskosten. Straks moeten ze geld meenemen om rondleidingen te kunnen geven,” zegt Bevers. Bovendien hebben ze een inschrijving nodig bij de Kamer van Koophandel; voor professionele gidsen geen probleem, voor vrijwilligers meestal wel.

Duurdere kaartjes

Dan is er nog de vermakelijkhedenretributie, de heffing die de gemeente deelnemers van rondleidingen wil opleggen. Het gevolg is waarschijnlijk dat de kaartjes van Mee in Mokum duurder worden dan de huidige prijs van 10 ­euro. Het is cynisch; aan de ene kant maakt de gemeente het mogelijk dat Amsterdammers met een stadspas voor een gereduceerd tarief van 5 euro kunnen wandelen met Mee in Mokum, terwijl ze aan de andere kant deze kaartjes duurder maakte door een toeslag te heffen.

Dat gidsen voortaan moeten voldoen aan kwaliteitseisen is voor Mee in Mokum geen probleem. Alle vrijwilligers doorlopen een opleiding van vier maanden, waarin ze diepgaande kennis opdoen van Amsterdam en zijn historie.

“Het wordt penibel met al die nieuwe regels,” zegt Bevers. Ze hoopt dat de gemeenteraad een uitzondering wil maken voor een vrijwilligersorganisatie als de hare. “We geven niet op. Ik zal niet accepteren dat we op deze manier van de kaart worden geveegd.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden