GGD krijgt apart coronateam voor bijna 40 miljoen

Vanwege de coronapandemie gaat de Amsterdamse GGD fors uitbreiden. Er komen 190 voltijdwerknemers bij, zodat ook de normale werkzaamheden weer volledig kunnen worden uitgevoerd.

Jop van Kempen
Medewerkers op een testlocatie van de GGD Amsterdam. Beeld ANP
Medewerkers op een testlocatie van de GGD Amsterdam.Beeld ANP

Het geld – een kleine veertig miljoen euro – moet uit Den Haag komen, schrijft wethouder Simone Kukenheim (Zorg) aan de gemeenteraad.

Al vanaf maart draait de gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) overuren. Door intern geschuif met de 1400 werknemers, het inhuren van medisch personeel en hulp van zo’n 45 ambtenaren uit de Stopera is het gelukt om alle extra werk op te vangen. Andere werkzaamheden van de GGD, zoals het bemannen van de soa-poli, het vaccineren van jongeren en het verlenen van forensische zorg, werden teruggeschroefd. Vanaf september worden alle GGD-werkzaamheden weer volledig uitgevoerd.

Dat kan alleen als er 190 voltijdwerknemers (fte) bijkomen om het team infectiebestrijding – normaliter 20 werknemers – te ondersteunen. Er komt een apart coronateam dat een jaar lang ten minste 600 tests per dag kan uitvoeren en twaalf bron- en contactonderzoeken kan uitvoeren.

In de winter 1500 coronatests of meer

Met die 190 extra fte is het ook mogelijk een flexibele schil te maken, zodat bij drukte 1500 coronatests en 50 contactonderzoeken kunnen worden uitgevoerd. De uitbreiding is in principe voor een jaar. In de wintermaanden, als het griepseizoen begint en zich waarschijnlijk nog meer mensen willen laten testen, moet de GGD mogelijk verder opschalen.

“We houden er rekening mee dat de bestrijding van het coronavirus nog lang gaat duren, naar verwachting totdat er een vaccin beschikbaar is,” aldus Kukenheim. Dat kan jaren duren. Alleen door intensief testen en contactonderzoek is te voorkomen dat het virus opnieuw opleeft.

Kosten voor Den Haag

Het extra personeel – in vast dienstverband en met tijdelijke contracten – kost ten minste 38 miljoen euro. De verwachting is dat alle kosten worden betaald door het ministerie van Volksgezondheid, schrijft Kukenheim. Een voorlichter van het ministerie laat weten dat er gesprekken gaande zijn met alle GGD’s in Nederland. “We gaan ze tegemoet komen in de kosten, het is nog work in progress.”

Sinds 1 juni is het Nederlandse testbeleid verruimd. Iedereen met symptomen die kunnen wijzen op een coronabesmetting (koorts, hoesten, benauwdheid) krijgt via de GGD laagdrempelig een test. In de RAI ondergaan dagelijks ongeveer 750 Amsterdammers zo’n test, waarvan 1 à 1,5 procent test positief. In mei voerde de GGD een kleine 100 tests per dag uit, waarvan een kwart positief bleek.

Coronadashboard voor Amsterdam

Met het extra personeel kan Amsterdam niet alleen meer testen, maar ook beter voorlichten aan burgers en zorgprofessionals in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Bij de eerste coronagolf bezweken in oudereninstellingen als Beth Shalom (Buitenveldert), Flevohuis (Oost) en de Diem (Diemen) ten minste 64 bewoners aan het virus.

De GGD is ook van plan een coronadashboard voor Amsterdam te maken. Mogelijk wordt dan per stadsdeel inzichtelijk hoe het ervoor staat met de besmettingen, maar dat plan moet nog worden uitgewerkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden